Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Συνεχίζουν τις "μπίζνες" τους με τη Ρωσία οι διεθνείς πετρελαϊκές - Έφτασαν τα πρώτα βαρέλια από την Αρκτική

Συνεχίζουν τις "μπίζνες" τους με τη Ρωσία οι διεθνείς πετρελαϊκές - Έφτασαν τα πρώτα βαρέλια από την Αρκτική
Τη συνεργασία τους με τη Ρωσία επιβεβαίωσαν οι διεθνείς πετρελαϊκοί και ενεργειακοί κολοσσοί παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. προς τη χώρα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως δήλωσε Ρώσος ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ρωσική Rosneft έχει υπογράψει συμβόλαια εκατομμυρίων με την ExxonMobil, την Eni, τη Statoil και τη ΒΡ, καθώς η χώρα ξεκινά την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο επικεφαλής της ΒΡ Bob Dudley οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία δεν έχουν επηρεάσει τις συμφωνίες της εταιρείας με τη χώρα ενώ και ο νέος επικεφαλής της Shell, Βen van Beurden, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Πούτιν, δείχνοντας έμπρακτα την δέσμευση της εταιρείας να συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με τη χώρα.

Έφτασαν τα πρώτα βαρέλια πετρελαίου από την Αρκτική

Την ίδια στιγμή, την Παρασκευή η θυγατρική της Gazprom, Gazprom Neft, μετέφερε τα πρώτα βαρέλια πετρελαίου από την Αρκτική στη Ρωσία.

Περίπου 70.000 τόνοι πετρελαίου μεταφέρθηκαν από την πλατφόρμα Prirazlomnoye στη Ρωσία, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Greenpeace στο συγκεκριμένο σημείο.

Την έναρξη των δραστηριοτήτων στην εξέδρα αυτή καλωσόρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει στην αύξηση του ρωσικού μεριδίου στην αγορά ενέργειας.

«Αυτό είναι στην ουσία η αρχή μιας μεγάλης κλίμακας εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική από τη χώρα μας», δήλωσε. «Το project θα επηρεάσει θετικά την μελλοντική παρουσία της Ρωσίας στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και θα ενισχύσει την οικονομία μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος Πούτιν ο οποίος επιβλέπει προσωπικά όλα τα σημαντικα ενεργειακά έργα της Ρωσίας.

Η εξόρυξη πετρελαίου από την Αρκτική, που έχει αντιμετωπίσει πολλές αντιστάσεις από διεθνείς περιβαλλοντικούς φορείς και ομάδες λόγω του ευαίσθητου οικοσυστήματος, αποτελεί μια βασική πηγή για τη Ρωσία η οποία επιδιώκει να αντικαταστήσει σταδιακά την παραγωγή της από τα κοιτάσματα της δυτικής Σιβηρίας με αυτά του Αρκτικού κύκλου.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται περίπου στα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου