Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Καταδικασμένες να συμφωνήσουν Ρωσία - Δύση; Ποιες οι εναλλακτικές για το φυσικό αέριο

Καταδικασμένες να συμφωνήσουν Ρωσία - Δύση; Ποιες οι εναλλακτικές για το φυσικό αέριο
Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης συνεχίζονται, αυτή τη φορά για τις προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς η Μόσχα απαιτεί δισεκατομμύρια δολάρια από την Ουκρανία αφού η μέχρι τώρα ισχύουσα συμφωνία... ακυρώνεται.

Η τριβή αυτή έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία -όπως και στο Ιράν - όμως η αξιοπιστία της Ρωσίας και η ανάγκη της Ευρώπης για το φυσικό αέριο κάνουν κάτι τέτοιο απίθανο, σχολιάζουν διαχειριστές κεφαλαίων στο CNBC.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία συνολικά 16 δισ. δολάρια. Ο ίδιος είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο των 11 δισ. δολ. στη Ρωσία γιατί η συμφωνία με βάση την οποία η Μόσχα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο θα πάψει να ισχύει.

Επιπλέον ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία άλλα 3 δισ. δολάρια για ένα πρόσφατο δάνειο με τη μορφή αγοράς ευρωομολόγων και ότι από το ποσό αυτό περίπου τα 2 δισ. τα χρωστάει στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρωθυπουργός υπέγραψε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ, η μη υπογραφή της οποίας στο τέλος του 2013 πυροδότησε την ουκρανική κρίση.

Τραπεζικοί και ενεργειακοί δεσμοί

Η Ευρώπη παίρνει σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία, ενώ το μισό από αυτό περνάει μέσω της Ουκρανίας. Έτσι είναι λογικό να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, με τους fund managers να υποστηρίζουν ότι οι ανησυχίες είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες, αφού και οι δύο πλευρές έχουν πάρα πολλά να χάσουν.

«Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ρωσία είναι εμπορικοί εταίροι, με πολύ ισχυρούς τραπεζικούς  και ενεργειακούς δεσμούς," εξηγεί στο CNBC, ο Daniel Lacalle, κορυφαίος διαχειριστής χαρτοφυλακίου. "Κυρώσεις και περιβάλλον απομόνωσης- όπως αυτό του Ιραν- δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές είναι τελικά καταδικασμένες να συμφωνήσουν σε κάτι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Jonathan Waghorn, fund manager στην Guinness Asset Management, δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε περιορισμό της προμήθειας φυσικού αερίου, γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τη φήμη της, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός δεδομένων των συνεχιζόμενων συνομιλιών με την Κίνα.

"Οι διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους για προμήθεια φυσικού αερίου, θα τεθούν σε κίνδυνο εάν η Ρωσία αποφασίσει να "τιμωρήσει" την Ευρώπη", σημείωσε ο ίδιος.

Χωρίς εναλλακτική η Ευρώπη;

Στην Ευρώπη, η ζήτηση -και όχι φήμη- είναι το βασικό πρόβλημα. Η περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλοι εναλλακτικοί προμηθευτές.

Η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ, την Αλγερία και τη Νορβηγία, το οποίο έχει προταθεί ως μια πιθανή εναλλακτική λύση- δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εξαιτίας των τρεχουσών υποδομών.

«Εάν οι Ευρωπαίοι κρατήσουν "ηθική" στάση, οι τιμές του φυσικού αερίου κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται θα ανέβουν κατά 40% και κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί", σχολιάζουν οι αναλυτές.

Μία άλλη λύση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο είναι το μελλοντικό project του αγωγού South Stream, που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, αποφεύγοντας την Ουκρανία.
Η Gazprom, η Eni, η γαλλική EDF και η γερμανική Wintershall είναι μέτοχοι στο project, για τον αγωγό που θα περάσει από χώρες, όπως η Βουλγαρία, η νότια Ιταλία, η Σερβία αλλά και η Ελλάδα.

«Οι συζητήσεις για τον South Stream έχουν ξεκινήσει από το 2008, και -αν μη τι άλλο-τα γεγονότα στην Ουκρανία κάνουν το έργο "πιο πιθανό" να ολοκληρωθεί, λένε οι αναλυτές.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου