Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Τρόικα: Ζητεί νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Mέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου η τρόικα ζητεί νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με την κατάργηση των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων, μέτρο το οποίο επηρεάζει περί τους 2,5 εκατ. καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, ζητείται η αποφυγή των σταυροειδών επιδοτήσεων για νοικοκυριά με κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο που τιμολογούνται με τιμή κάτω του κόστους, αλλά και για την αγροτική κατανάλωση που λαμβάνει επιδότηση.

Επωφελημένες σε ποσοστό 4-5% θα είναι μέσω της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου μόνο οι εμπορικές καταναλώσεις μέσης ή χαμηλής τάσης που επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμάται ότι η αλλαγή αυτή θα διορθώσει μία «στρέβλωση» του παρελθόντος

Για όσους διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται των επιδοτήσεων, η επιβάρυνση μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 25%!

Ήδη πάντως από την 1η Απριλίου οι καταναλωτές θα δουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ επιβαρύνσεις θα υπάρξουν με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕ-ΑΠ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη μείωση του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που στηρίζεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας.

Αυτό για τους καταναλωτές σημαίνει επί της ουσίας ότι το κόστος της «πράσινης» ενέργειας θα ανέλθει στα 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα κατανάλωσης από τα 20 ευρώ που πληρώνουν έως σήμερα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου