Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Συρία: Το εμπόριο των κοιτασμάτων πετρελαίου στα χέρια της αντιπολίτευσης και οι προσπάθειες του Άσαντ

Συρία: Το εμπόριο των κοιτασμάτων πετρελαίου στα χέρια της αντιπολίτευσης και οι προσπάθειες του Άσαντ
Η Συρία έχει περίπου 2,5 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, την μεγαλύτερη ποσότητα από την άποψη των αποδεδειγμένων αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει , αλλά γενικότερα σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένας μικρός παίκτης στον οποίο αντιστοιχεί λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής .

Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που συγκεντρώνονται κυρίως στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας ήταν στο παρελθόν ένα κρίσιμο στοιχείο της οικονομίας της Συρίας που αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 25 % της οικονομικής παραγωγής της χώρας. 

Σήμερα η παραγωγή έχει μειωθεί πλέον κατά 95%, ενώ η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών από ισλαμικές ομάδες ανταρτών.

Μόλις κατακαθίσει η σκόνη της εξέγερσης, εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής περιμένουν για να μελετήσουν δυναμικό της Συρίας σε πετρέλαιο από σχιστόλιθο την ποσότητα του οποίου η κυβέρνηση εκτιμούσε το 2010 στα 50 δισ. τόνους .

Η Συρία έχει και αυτή μερίδιο στο Levant Basin ή αλλιώς το κοίτασμα Λεβιάθαν όπου το Ισραήλ έχει ήδη στα χέρια του ευρήματα και ο Λίβανος ελπίζει να ξεκινήσει την εξερεύνηση του, αν καταφέρει ποτέ να εγκαταστήσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο για να περάσει η απαραίτητη νομοθεσία.

Από τις 10 Φεβρουαρίου η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Deir az-Zor ελέγχεται  από την Αλ-Nusra και περίπου 10 άλλες ομάδες ανταρτών πράγμα που αφήνει εκατομμύρια Σύριους χωρίς πετρέλαιο, εκτός εάν ο Άσαντ αποφασίσει να αγοράσει πετρέλαιο από τους αντάρτες.

Από τις 13 Απριλίου η Ε.Ε ήρε την απόφαση εμπάργκο στο συριακό πετρέλαιο, αγοράζοντας απευθείας πετρέλαιο από τους αντιφρονούντες ενώ εξάγει προς αυτούς τεχνολογία και εξοπλισμό, επενδύοντας στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Συρίας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική γεωλογική σχολή στο κοίτασμα Λεβιάθαν υπάρχουν 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τουλάχιστον 1,7 δισ. βαρέλια πετρέλαιο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Συρία συμφώνησε με την ρωσική εταιρεία SoyuzNefteGaz συμφωνία ύψους 90 εκατ. δολαρίων για κοινή εξερεύνηση πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου, μια συμφωνία που σύμφωνα με του πολέμιους του καθεστώτος Άσαντ θα χρησιμοποιηθεί για να πιέσει τους αντάρτες προς την κατάπαυση του πυρός.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου