Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Καταργείται και το οικογενειακό επίδομα

 Καταργείται και το οικογενειακό επίδομα
Το …μάρμαρο της μνημονιακής επιταγής να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές θα το πληρώσουν οι οικογένειες με παιδιά καθώς κινδυνεύουν να χάσουν το οικογενειακό επίδομα. Πώς συνδέεται το επίδομα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών; Είναι πολύ απλό: αφού δεν θα υπάρχει η εισροή πόρων, δεν θα υπάρχει και η… εκροή.
Το μνημόνιο, επιβάλλει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές συνολικά κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αν η μείωση θα γίνει εδώ και τώρα ή αν θα γίνει σταδιακά στο βάθος της επόμενης 2ετίας. Η απόφαση δεν είναι απλή καθώς θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το οικονομικό κενό που θα προκληθεί από την κατάργηση των εισφορών. Για το τελικό ύψος του λογαριασμού (δηλαδή για το πόσο κοστίζει στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δημόσια ταμεία γενικότερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας καθώς ο πήχης «παίζει» από τα 400 έως τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Υποψήφια για περικοπή, είναι η εισφορά 2% επί των αποδοχών που εισφέρουν εργοδότης και εργαζόμενος προκειμένου ο ΟΑΕΔ να καταβάλλει τα οικογενειακά επιδόματα. Μια ποσοστιαία μονάδα καταβάλλεται από τον εργοδότη και μία από τον εργαζόμενο. Με αυτά τα χρήματα, χρηματοδοτείται το οικογενειακό επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Προσοχή: δεν πρόκειται για το επίδομα τέκνων το οποίο χορηγείται μέσω του ΟΓΑ αφού υποβάλλουμε τη δήλωση Α21. Είναι το επίδομα που δίδεται από τον ΟΑΕΔ σε όσους δεν εισπράττουν επίδομα τέκνων από τους εργοδότες τους. Το ύψος του επιδόματος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου