Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Παραμένει η ηγετική θέση της Ρωσίας σε Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο


Και το 2013, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, η Ρωσία διατήρησε την ηγετική της θέση στον τομέα της ενέργειας. Στη συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων παραμένει σε πρωτοπόρα θέση, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2013, η ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέκτησε ένα νέο ρεκόρ - το Νοέμβριο το επίπεδο ημερήσιας παραγωγής του μαύρου χρυσού άγγισε τα 10.610.000 βαρέλια. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό όγκο από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Η σημαντικότερη εξαγωγική συναλλαγή ήταν το συμβόλαιο της Rosneft και της κινεζικής CNPC για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων ύψους 365 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου αξίας 270 δις δολαρίων. Υπεγράφη εξάλλου ένα μνημόνιο με τη Sinopec για 100 εκατομμύρια τόνους αξίας 85 δις δολαρίων.

Υπάρχει πρόοδος και προς την κατεύθυνση του φυσικού αερίου - η εξαγωγή της γαλάζιας ενέργειας αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 τοις εκατό. Οι αποστολές σε χώρες του εξωτερικού -με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 - αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό. Σχολιάζει ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Μαξίμ Σέιν:

Με βάση τον ετήσιο απολογισμό, η Gazprom εξήγαγε στην Ευρώπη περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι αναμενόταν. Έτσι, όλη η συζήτηση, περί απώλειας θέσεων στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, το 2013 ήταν ένα ορόσημο με το δικό του τρόπο. Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την απελευθέρωση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία ανοίγει το δρόμο για τις ξένες αγορές σε εταιρείες όπως η Rosneft και Novatek. Και οι δύο σχεδιάζουν να κατασκευάσουν δικούς τους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τα πρώτα συμβόλαια υφίστανται ήδη: η Novatek έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει τους Κινέζους εταίρους της, στο πλαίσιο του μεγάλης κλίμακας έργου Yamal SP G. Υπάρχει επίσης η πρώτη συμφωνία αποστολής ρωσικού υγροποιημένου αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές - σημαντικές ποσότητες παρήγγειλε η Ισπανία.

Αναπτύσσονται και τα έργα μεταφοράς πετρελαίου - σχολιάζει ο αναλυτής Μιχαήλ Κριλόφ:

Κατά την αντίληψή μου, αξιομνημόνευτη είναι η συνέχιση της κατασκευής των αγωγών, που θα παίξουν τον κύριο ρόλο στη μεταφορά του πετρελαίου. Επίσης, η τελειοποίηση του υφιστάμενου συστήματος προμήθειας πετρελαίου και η βελτίωση της αποθήκευσης της πρώτης ύλης και του ποιοτικού ελέγχου.

Μια ακόμα σημαντική συμφωνία της χρονιάς, αφορά τη σύμβαση συνεργασίας της Rosneft με την αζερική κρατική εταιρεία SOCAR. Οι ειδικοί σημειώνουν, ότι ενδεχομένως ανοίγει στη ρωσική εταιρεία το δρόμο για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου