Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

«Tυφώνας ΕΤΜΕΑΡ» φέρνει αυξήσεις έως 276 ευρώ στον λογαριασμό της ΔΕΗ

«Tυφώνας ΕΤΜΕΑΡ» φέρνει αυξήσεις έως 276 ευρώ στον λογαριασμό της ΔΕΗ
Την προηγούμενη φορά που χτύπησε ο «τυφώνας ΕΤΜΕΑΡ» (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) ήταν ο Ιούλιος του 2013. Τότε, με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αποφασίστηκε το συγκεκριμένο χαράτσι να αυξηθεί κατά …118,25% προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα. Έγινε η αύξηση, τα ελλείμματα παραμένουν και τώρα καλούμαστε να υποστούμε και νέα αύξηση στο συγκεκριμένο τέλος. Τα ποσοστά που συζητούνται εξωφρενικά: αγγίζουν ακόμη και το 89,9%. Τι θα συμβεί στην τσέπη μας αν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια; Δείτε και …κλάψτε.



Το ΕΤΜΕΑΡ μας ήταν σχετικά αδιάφορο μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο καθώς η επιβάρυνση στο λογαριασμό δεν ήταν σημαντική. Μετά όμως το 1ο 115%, το μέσο νοικοκυριό άρχισε να βλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις στον λογαριασμό χωρίς βέβαια να ευθύνεται γι' αυτό η ΔΕΗ. Τώρα, συζητείται και νέα αύξηση του ειδικού τέλους, το οποίο θεσπίστηκε όχι για να χρημστοδοτείται αποπληρώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά για να κλείνουν οι μαύρες τρύπες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
Η χρονική συγκυρία κατά την οποία άνοιξε αυτή η συζήτηση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Περίπου οι μισές πολυκατοικίες στη χώρα (περίπου 300.000 συνολικά) δεν έχουν ανάψει την κεντρική θέρμανση με αποτέλεσμα οι ένοικοι σε αυτές να προσπαθούν να ζεσταθούν με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. Οι καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένες. Και το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, εξαρτάται από την κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ρεύματος, τόσο μεγαλύτερη και η επιβάρυνση. Συγκεκριμένα:
1.       Πριν τον Ιούλιο του 2013, πληρώναμε 9,53 ευρώ ανά 1000 Κιλοβάτ για το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό αποφασίστηκε να αυξηθεί στα 20,8 ευρώ δηλαδή να αυξηθεί κατά 118,25 ευρώ. Και οδήγησε από μόνο του σε επιβαρύνσεις που κυμαίνονται από 16,63 έως 166,35 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση. Συγκεκριμένα, διαμέρισμα που καταναλώνει 2400 κιλοβατώρες το τετράμηνο (σ.σ κατανάλωση αρκετά φυσιολογική για ένα διαμέρισμα που αποφασίζει να ζεσταθεί με ρεύμα) υφίσταται επιβάρυνση 33,27 ευρώ το τετράμηνο ή 99,81 ευρώ τον χρόνο.
2.       Συζητείται από την 01/01/2014 το ΕΤΜΕΑΡ να αυξηθεί εκ νέου, αυτή τη φορά από τα 20,8 ευρώ στα 39,5 ευρώ. Αυτή η εξωφρενική αύξηση (σε ποσοστό 89,9%) πρέπει με βάση τους αριθμούς να γίνει, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2014, να μηδενιστεί το έλλειμμα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Αυτή η αύξηση, αποτελεί και την τεχνοκρατική εισήγηση των υπηρεσιών η οποία έγινε με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2014, τα ελλείμματα από τις ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να μηδενιστούν βάσει μνημονιακής πρόβλεψης. Βέβαια, ήδη από το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις για την εξάλειψη του ελλείμματος (σ.σ όπως για παράδειγμα να μειωθούν οι τιμές αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αφήνουν να διαρρεύσει το εξωφρενικό (+89,9%) για να μας εμφανίσουν στη συνέχεια κάτι ηπιότερο.
Αυτό που ενδιαφέρει όλους εμάς τους καταναλωτές είναι το τι σημαίνει μια ακόμη κεραμίδα για την τσέπη μας. «Τρέξαμε» λοιπόν το σενάριο του +89,9% και ιδού τι προκύπτει για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά ανάλογα με την κατανάλωση. Όπως βλέπετε, ακόμη και για τις γκαρσονιέρες που καταναλώνουν κάτω από τις 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η επιβάρυνση μπορεί να ξεπερνά τα 50 ευρώ τον χρόνο. 

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου