Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία σε όλη την ΕΕ… πλην της Ελλάδας

Δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία σε όλη την ΕΕ… πλην της Ελλάδας
Τελικά τα πιο παράδοξα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα…επιβεβαιώνοντας τις κατά καιρούς απόψεις που έχουν ακουστεί από επίσημα χείλη ή μη ότι η "χώρα ήταν για τους δανειστές μας το πειραματόζωο της Ευρώπης" .
 Την στιγμή που το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οδηγία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στην Ελλάδα η τρόικα επιμένει στην πλήρη άρση των πλειστηριασμών. 
Η ευρωπαϊκή οδηγία που εγκρίθηκε προβλέπει καλύτερη προστασία από τους κινδύνους που ενέχουν τα στεγαστικά δάνεια, οι διακυμάνσεις των επιτοκίων ή ακόμα και η προσωρινή αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο ισπανός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό, Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle κάνει λόγο για «καινοτόμο απόφαση» που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους δανειολήπτες.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρύθμιση για τη στεγαστική πίστη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Στόχος μας είναι να γίνει πιο δύσκολος ο ανεύθυνος δανεισμός, να βελτιωθεί ο επαγγελματισμός του κλάδου και να προστατευθεί ο καταναλωτής. Η στεγαστική πίστη φτάνει το 52% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας».
 Η νέα οδηγία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, οπότε εφαρμόζεται στα μελλοντικά συμβόλαια. Από την άλλη πλευρά, όμως, το πνεύμα της οδηγίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και το νομικό καθεστώς για την παροχή στεγαστικών δανείων σε όλες τις άλλες περιπτώσεις» λέει ο ισπανός ευρωβουλευτής.
Ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο ουσιαστικά «ρίχνει το μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούνται να θεσπίσουν πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστόσο ο γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Σβαμπ.
«Μία ευρωπαϊκή οδηγία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο από τη στιγμή που ψηφίζεται. Το ισχύον δίκαιο δεν αλλάζει με αναδρομική ισχύ. Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμβόλαια τα οποία συνήψαν οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους ή καλύπτονταν από διασυνοριακές μεταφορές πιστώσεων. Το είχαμε θέσει στο Κοινοβούλιο, αλλά όλα αυτά δεν εμπίπτουν στη ισχύ της νέας οδηγίας». τους δανειολήπτες. 
Στην Ελλάδα πάντως η τρόικα ζητάει άλλa πράγματα: να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί ακόμη και για την πρώτη κατοικία, κάτι που δεν το θέλουν ούτε και οι τράπεζες.

 ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου