Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ποιος είναι ο πανίσχυρος Μουμπάρακ Αλ Μανσουρί και τι ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ

Ποιος είναι ο πανίσχυρος Μουμπάρακ Αλ Μανσουρί και τι ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ
Ο κ. Μουμπάρακ Αλ Μανσουρί είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο Αμπού Ντάμπι που με τη σειρά του είναι το πλουσιότερο Εμιράτο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Μπορεί το πιο γνωστό λόγω τουρισμού Εμιράτο να είναι το Ντουμπάι, αλλά τα πολλά χρήματα βρίσκονται στο γειτονικό Αμπού Ντάμπι λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλωστε όταν ξέσπασε η μεγάλη κρίση στο Ντουμπάι, το Εμιράτο αυτό σώθηκε από τα πετροδολάρια του «αδελφικού» Αμπού Ντάμπι.

Στον καυτό ήλιο του πλούσιου Εμιράτου, το πιο «βαρύ πορτοφόλι» ονομάζεται Emirates Investment Authority. Είναι ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας του Εμίρη, διαχειρίζεται πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει ως ισόβιο Πρόεδρο (φυσικά) τον Σείχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Αναπληρωτή Πρόεδρο τον «σοφό» Μοχάμεντ Αλ Τζεργκάουϊ (τον άνθρωπο που κρατάει τις ισορροπίες μέσα στα ΗΑΕ με τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις του) και διευθύνοντα σύμβουλο (ουσιαστικό αφεντικό) τον πασίγνωστο στους τραπεζικούς κύκλους του Λονδίνου και της Ζυρίχης, Μουμπάρακ Ρασίντ Αλ Μανσουρί, που εκτελεί και χρέη υπουργού Οικονομικών στο πλούσιο Εμιράτο.

Πολλοί λένε ότι εάν μια επένδυση είναι της τάξεως των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ο κ. Μανσουρί αποφασίζει και υπογράφει μόνος, με απλή εξουσιοδότηση του ΔΣ!

Πρόσφατα έκλεισε σημαντικές επενδυτικές δουλειές με την Κένυα και το Μπανγκλαντές, ενώ σύντομα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με μια κολοσσιαία επένδυση παροχής υπηρεσιών που κρατάει σε αναμονή στην Αίγυπτο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην χώρα αυτή.

Ταξιδεύοντας προς το Λονδίνο, ο κ. Μανσουρί σταμάτησε πρόσφατα στην Αθήνα μαζί με εκλεκτούς συντοπίτες του. Ανέβηκε μέχρι τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας όπου εδρεύει το μεγάλο δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί και μαζί με τον αθηναίο μεγαλοδικηγόρο του, έκαναν 2-3 σημαντικές επαφές στη χώρα μας με το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest in Greece, εντελώς ανεπίσημα με άνθρωπο του Πρωθυπουργού και με κορυφαίο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας.

Θέλει λοιπόν πραγματικά ο κ. Μανσουρί να πάρει μέρος στον …αργόσυρτο και αμφίβολο χορό των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας ή αναζητά επενδύσεις στην ελληνική ιδιωτική αγορά;

Η απάντηση είναι «ναι και όχι!» έστω και αν αυτό φαντάζει παράδοξο. Οι πλούσιοι Εμίρηδες θέλουν επενδύσεις στη χώρα μας αφού βλέπουν ευκαιρίες και …πολύ χαμηλές τιμές, αλλά δεν αρέσκονται σε ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουν συνηθίσει να εντοπίζουν στόχους, να παζαρεύουν απευθείας, να τα βρίσκουν να πληρώνουν και να αγοράζουν.

Το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πουλήσει χωρίς διαγωνισμό γιαυτό και το αποτέλεσμα των επαφών παραμένει αμφίβολο.

Οσο και αν ξένισε τους συνομιλητές του, ο κ. Μανσουρί ρώτησε πριν από όλα τι γίνεται με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης! Φαίνεται ότι το «ωραιότερο μικρό ακρωτήριο της Μεσογείου» παραμένει διακαής πόθος για κάθε πλούσιο Αραβα, από την εποχή του Ιμπ Σαούντ.

Η απάντηση που έλαβε, ότι δηλαδή υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη και αν θέλει μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον ήδη υποψήφιο, δεν τον ικανοποίησε αφού ο ίδιος περίμενε απευθείας διαπραγμάτευση και μια τιμή για να παζαρέψει.

Είναι άγνωστο τι συζήτησε ο κ. Μανσουρί για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Είναι γνωστό όμως ότι πριν 3 χρόνια, μια αμυντική βιομηχανία του Αμπου Ντάμπι η ADM, φερόταν ως αγοραστής του μεγαλύτερου ελληνικού Ναυπηγείου μαζί με τον γνωστό και μη εξαιρετέο κ.Ισκαντάρ Σάφφα.

Τελικά όταν …φύτρωσαν στην υπόθεση διάφορα γερμανο-κοινοτικά «ραπανάκια» όπως η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων και η υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, οι Εμίρηδες εξαφανίστηκαν νύκτωρ και ο κ.Σάφφα απέμεινε να διαχειρίζεται από μακριά την οικονομική καταστροφή των εργαζομένων του Σκαραμαγκά και την σταδιακή απαξίωση του ναυπηγείου.

Πάντως ο άραβας επίσημος δεν συναντήθηκε με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο για το θέμα όπως θα περίμεναν πολλοί.

Από το ΤΑΙΠΕΔ ο πανίσχυρος διαχειριστής, ζήτησε να μάθει την πορεία και τον τρόπο αποκρατικοποίησης των ΕΛΛΠΕ και της ΔΕΠΑ (δεν είδε πάντως κάποιον από τους Ομίλους αυτούς) μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για τη δεύτερη.

Oι απαντήσεις που έλαβε από το Ταμείο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.newmoney.gr, είχαν μεγάλη δόση …ελληνικού ενθουσιασμού αλλά ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε για κάτι.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Μανσουρί για το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ (στο οποίο και διέμεινε άλλωστε) και γι αυτό είχε μια επαφή, ιδιωτική και υψηλότατη μεν, αλλά εντελώς διακριτική.

Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει τέλος από την πλευρά του Αμπού Ντάμπι για το κτήμα Αφάντου στη Ρόδο, καθώς και για υποδομές όπως λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα. Απλώς οι άραβες επέμειναν ιδιαίτερα στους όρους μετατροπής του λιμανιού του Φαλήρου σε λιμάνι κρουαζιέρας που φαίνεται να τους απασχολεί ξεχωριστά.

Τον συνολικό «ελληνικό φάκελλο» που έχει στα χέρια του ο κ. Μανσουρί, θα χειρίζεται προσωρινά και μέχρι νεωτέρας ο νομικός του εκπρόσωπος στην Αθήνα. Αλλωστε ο άνθρωπος ταξιδεύει διαρκώς σε πιο ισχυρούς οικονομικά προορισμούς, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν είναι από τα αεροδρόμια που γνωρίζει καλά… 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου