Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

NEO ENEΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ENI: 8 τρις κυβικά αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο


Την πιθανότητα τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου να αποτελέσουν καταλύτη για ριζικές ανατροπές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, εξετάζει μελέτη του ερευνητικού κέντρου της Eni, που για πρώτη φορά μιλάει για έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε.

Η μελέτη επικαλείται επιστημονικές έρευνες αλλά και πληροφορίες από την αγορά πετρελαίου και προσδιορίζει το δυναμικό της περιοχής σε 8 τρις κυβικά μέτρα, που είναι επαρκή ώστε να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό μέλλον της Ε.Ε. και να δημιουργήσουν έναν τρίτο διάδρομο ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, πέρα από το βόρειο (Ρωσία) και το νότιο (Κασπία) ενεργειακό διάδρομο.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eni, ο νέος ενεργειακός διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο για την Ε.Ε. και το ενεργειακό της μέλλον. Και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές αερίου τρίτων προμηθευτών (Ρωσία, Νορβηγία και Αλγερία).

Το επιστημονικό ερευνητικό ίδρυμα του ιταλικού κολοσσού, εκτιμά ειδικότερα ότι τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου φτάνουν τα 8014 δις κυβικά μέτρα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το μέγεθος ακόμη περίπου 3,5 τρις κυβικά μέτρα αερίου που πιθανόν να υπάρχουν στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά η μελέτη προσδιορίζει τα υπαρκτά και πιθανά αποθέματα σε:

6,31 τρις κυβικά μέτρα στο Δέλτα του Νείλου
806 δις κυβικά μέτρα στο Ισραήλ
140 -220 δις στην Κύπρο
28 δις στη Γάζα και
672 δις κυβικά στο Λίβανο

Η δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου τροφοδοσίας για την Ε.Ε. που αποκαλείται ως East Mediterranean Energy Corridor και θα συμπληρώσει το Nothern & το Southern Energy Corridors θα εξαρτηθεί από δύο παράμετρους: τη διαμόρφωση της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη και την δέσμευση του Ισραήλ να εξάγει στην ΕΕ μέρος από το δικό του φυσικό αέριο.

Ένα από τα ζητήματα που επισημαίνει η μελέτη αφορά στην αβεβαιότητα σε σχέση με τη ζήτηση και τις μεσομακροπρόθεσμες ανάγκες της ΕΕ για εισαγωγές αερίου. Εφόσον το τοπίο δεν ξεκαθαρίσει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρονική αναβολή των επενδυτικών αποφάσεων για την ανάπτυξη του νέου ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, εκτιμά η Eni. Σημειώνεται ότι σήμερα η ζήτηση για φυσικό αέριο τοποθετείται στα 448 δις κυβικά μέτρα ετησίως .

Εκτός της ζήτησης, ερωτηματικό αποτελούν και οι προθέσεις του Ισραήλ, το οποίο ακόμη δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το εάν θα επιτρέψει εξαγωγές αερίου και σε τι ποσοστό. Εφόσον δεν υπάρξει μια συγκεκριμένη απόφαση τότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων.

Σε πρώτη φάση πάντως η Eni εκτιμά ότι ο ενεργειακός διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου θα σχηματοποιηθεί μέσω λιγότερο δαπανηρών λύσεων όπως η δημιουργία ευέλικτων εξαγωγικών τέρμιναλ LNG. Στην περίπτωση πάντως που εντοπιστούν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες τότε υπό όρους μπορεί να δικαιολογηθεί η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, που εκτός από τις οικονομικές έχει να αντιμετωπίσει και σοβαρές τεχνικές προκλήσεις. (energypress.gr)


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου