Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ανάβει σήμερα η φλόγα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ


Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για την Κύπρο, καθώς θα πραγματοποιηθεί το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, το άναμμα θα είναι συμβολικό, αφού για πρώτη φορά κυπριακό φυσικό αέριο θα βγει στην επιφάνεια. Από τη δοκιμασία παραγωγής, διευκρίνισε, δε θα καθοριστεί η ποσότητα, αλλά η πίεση και η ποιότητα του κοιτάσματος.
Ανακοινώσεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου θα γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ανάλογα με τις ποσότητες θα γίνει και ο προγραμματισμός.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται χρήση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο τεστ, το οποίο θα επιτρέψει να μετρηθεί με αρκετή ακρίβεια η πίεση και η ποιότητα του κοιτάσματος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια.
Από το χρώμα της φλόγας θα  διαφανεί η ποσότητα του μεθανίου. Η πίεση και η ροή είναι δεδομένα εξαιρετικής σημασίας, αφού αποτελούν τη φυσική δύναμη, η οποία θα οδηγεί το αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης και στη συνέχεια με αγωγούς στην περιοχή Βασιλικού.
"Φλερτάρει" με το φυσικό αέριο ο Έρογλου
Στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο, αναφέρθηκε ο Ντερβίς Έρογλου, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τον προσεχή Οκτώβριο.
Αναφερόμενος στην ανάγκη να επιδεικνύεται ευαισθησία στα θέματα ενέργειας, ο κ. Έρογλου είπε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή έγιναν για το πετρέλαιο και ευχήθηκε να μην υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου