Είτε θα συζητηθεί το θέμα του φυσικού αερίου και η τουρκική πλευρά θα έχει μερίδιο και οφέλη, είτε θα βρεθεί λύση μεταξύ των δύο κρατών. Αυτό είναι το μήνυμα που έχει στείλει ο σύμβουλος του Οσμάν Ερτούγ, ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
Ο Ερτούγ ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή συζητείται η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας».
Αλλά, είπε σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαμπερπάρ», η τουρκική πλευρά στέλνει μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους πως «εάν είναι ειλικρινείς για το θέμα αυτό και δεν βλέπουν τις διαπραγματεύσεις ως παιχνίδι για καθυστέρηση, να έλθουν τότε και να μας πουν να συνεργαστούμε στο θέμα του φυσικού αερίου, όπως είπε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Για να ωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος. Εάν διαφωνείτε, τότε να συζητήσουμε λύση δύο κρατών…».
Περαιτέρω, ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος είπε πως οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του αερίου και οι συμφωνίες με το Ισραήλ και με ξένες εταιρείες περιπλέκουν τις συζητήσεις στο Κυπριακό. Θέση, όπως ισχυρίσθηκε, που υιοθετούν και ξένοι. Έσπευσε δε να αναφέρει πως έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της Κύπρου.
Ο Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος θα συναντάται με τον συνομιλητή της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, όταν θα αρχίσει η νέα διαδικασία, είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να συζητηθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς είναι θέμα που αφορά στην ουσία του Κυπριακού. Είπε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί κάτω από το κεφάλαιο «εδαφικό». Επικαλέστηκε δε και τον πρώην υπουργό, Νίκο Ρολάνδη, ο οποίος φέρεται να είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου προτάθηκε επτά φορές και απορρίφθηκε ισάριθμες φορές.
Ο συνεργάτης του Έρογλου ισχυρίσθηκε στη συνέχεια πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αλλάξει και πως δεν συμπεριφέρεται όπως όταν ήταν αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν είναι αυτός, είπε συγκεκριμένα, που είπε «ναι» στο σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε πως τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπόλογος του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο Ερτούγ είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της διαδικασίας, αφήνοντας αιχμές κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε για να προβάλει τον ισχυρισμό ότι θέλει λύση, έχει άρει τους περιορισμούς διακίνησης το 2003, ενώ αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν, τον Απρίλιο του 2004.
Αναφερόμενος στο θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, είπε πως η άρση της δεν συνδέεται με την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτό, εξήγησε, είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι θα απασχολήσει την τουρκική πλευρά σε περίπτωση αδιεξόδου της νέας διαδικασίας.
(Φιλελεύθερος)
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου