Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Τι «τρέχει» στον Πρίνο;

prinos
“Τα ΕΛΠΕ εφαρμόζουν τον ισχύοντα Νόμο όπως, εξ άλλου, οφείλουν να κάνουν όλοι οι πολίτες”. Την απάντηση αυτή δίνουν άνθρωποι του Ομίλου στα σχόλια που κυκλοφορούν στην αγορά περί «κόντρας» μεταξύ των ΕΛ.ΠΕ και της Energean Oil and Gas, της ελληνικής εταιρείας που διαχειρίζεται τα πετρέλαια του Πρίνου.

Το όλο θέμα έχει να κάνει με το κατοχυρωμένο με νόμο δικαίωμα των ΕΛ.ΠΕ., να αγοράζουν όλο το πετρέλαιο που παράγει ο Πρίνος. Η ρύθμιση αυτή επιβλήθηκε το 1999 προς όφελος της εκμετάλλευσης, ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση της εκμετάλλευσης πετρελαίου, όταν την εγκατέλειψαν οι Καναδοί.

Η νέα διαχείριση του Πρίνου, δηλαδή η Energean, από την στιγμή που ξεκαθάρισε με το σωματείο τα της διοίκησης, προχώρησε σε συμφωνία εξαετούς διάρκειας με την ΒΡ, για την πώληση σε αυτήν του πετρελαίου. Ωστόσο προηγουμένως δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει το θέμα της αγοράς από τα ΕΛ.ΠΕ. για το οποίο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Έτσι, η συμφωνία της Energean με την ΒΡ έχει τεθεί σε ισχύ αλλά είναι ανεφάρμοστη. Τα ΕΛ.ΠΕ εμμένουν στην εφαρμογή του νόμου, ενώ έχουν ξεκινήσει επενδύσεις στην εκμετάλλευση με νέες γεωτρήσεις, η χρηματοδότηση των οποίων σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Φαίνεται πως ο Γιάννης Μανιάτης, ο «υπουργός πετρελαίου», θα πρέπει να δώσει και στο ζήτημα αυτό τη λύση.
 ΠΗΓΗ:rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου