Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ & ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ»

26 Ιούνη 2013
Συνάδελφοι
           Με αφορμή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση «ευρείας σύσκεψης» κάποιων Δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων με επιδίωξη «την ανάληψη πρωτοβουλιών για το συντονισμό και πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων … για την αντιμετώπιση των πολιτικών των μνημονίων και την ανατροπή τους …», ρωτάμε πότε και από ποιους πάρθηκε η απόφαση για συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε αυτό το «Συντονιστικό Όργανο»; Είναι απόφαση που έρχεται να υπηρετήσει το ΣΥΡΙΖΑ στις βλέψεις του για «νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό» και μοναδικό στόχο την χειραγώγηση των εργαζομένων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.
           Στους εργαζόμενους στα πετρέλαια και Φυσικό Αέριο έχουμε να θυμίσουμε πως η υποκρισία  και το σπεκουλάρισμα των παραπάνω δυνάμεων ξεχειλίζει, γιατί στον κλάδο μας αυτές οι   δυνάμεις, παρά τις αντιμνημονιακές κορώνες ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.
Είναι αυτές οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην κατάργηση της επικουρικής σύνταξης με τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου εργαζομένων στην εμπορία πετρελαιοειδών ΤΕΑΠΕΠ σε επαγγελματικό ταμείο ΕΤΕΑΠΕΠ. Οι μειώσεις από την μετατροπή θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες μειώσεις και θα είναι πάνω από 35%.
          Είναι αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν τη λογική του εφικτού και του λιγότερου κακού προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα αντεργατικών σχεδιασμών. Υπογράφουν συμβάσεις που διαχωρίζουν τους νέους από τους παλιούς εργαζόμενους, αυξάνουν τον χρόνο εργασίας, «παραδίδουν» ειδικότητες όπως μαγειρεία, φύλαξη, καθαριότητα, νοσηλευτές και άλλα στους εργολάβους. Αποδέχονται αμαχητί –χωρίς απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλες «πρωτοβουλίες» και με άφαντα τα «συντονιστικά» – μεγάλες μειώσεις 10-20%.  Ζητούν να δεχθούν οι εργαζόμενοι την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών επικαλούμενοι τα …προβλήματα της εργοδοσίας και την μείωση της κερδοφορίας.
           Είναι αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν συστηματικά τον συντεχνιασμό στους εργαζόμενους του κλάδου και των επιχειρήσεων πχ. αντί να συντονίσουν αγώνες κατά του «νέου μισθολογίου» πρόβαλλαν το αίτημα εξαίρεσης από αυτό γιατί τάχα κάνουν «διαφορετική εργασία» (ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ).
           Είναι αυτές οι δυνάμεις που υιοθετούσαν τη πολιτική των κυβερνήσεων για την μερική μετοχοποίηση αρκεί να ήταν «καλό το τίμημα» και να «έχουμε» το μάνατζμεντ, υιοθετούσαν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
           Είναι οι ίδιες δυνάμεις που έτρεχαν στα τραπέζια των αντεργατικών παζαριών.  Μπορεί να άλλαξε ο Μανωλιός και να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, όμως συνεχίζουν ακόμα κα σήμερα να συνεργάζονται με όσους στα λόγια καταδικάζουν…  Πέρα από τα παχιά λόγια περί πρωτοβουλιών και συντονισμών επί χάρτου, σε κάθε πρόβλημα του κλάδου (όπως τώρα με τις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις) αποφεύγουν τη σύγκρουση για να μην θίξουν την κερδοφορία των εργοδοτών.  Αυτές οι δυνάμεις λειτουργούν ως αμορτισέρ του συστήματος.
           Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν, να γυρίσουν την πλάτη στον παλιό και νέο εργατοπατερισμό.  Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα, να οργανωθούν, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός εκφραστής της.

ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ & ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου