Τρίτη 7 Μαΐου 2013

H EΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ... Παρέμβαση της ΕΕ στα ενεργειακά της Ελλαδας: Θέλουν να σπάσει το μονοπώλιο ΕΛΠΕ-ΜΟΤΟR OIL


Πετρελαιοπηγή
Αυτό που έγινε στην τραπεζική αγορά, επειχειρεί να κάνει η ΕΕ και στην ενεργειακή αγορά η οποία μέσω εκθέσεως της Κομισιόν χτυπά τα ελληνικά μονοπώλια, με προφανή στόχο να τα αντικαταστήσει με ξένα. Δηλαδή επιχειρεί μια εναλλαγή μονοπωλίων, τουτέστιν αντί για ντόπια αφεντικά, θα φέρουν ξένα αφεντικά.

Θετική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην ενεργειακή εξάρτηση των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,και η οποία επισημαίνει, ότι η Ελλάδα διαθέτει καλό, αλλά ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.Πράγμα που σημαίνει, ότι υπάρχει γνώση του πλούσιου ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά το μέγεθος τους δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί επαρκώς, και ακριβώς, καθότι δεν έχουν τελειώσει οι έρευνες.

Η έκθεση επεμβαίνει και στο εσωτερικό ενεργειακό γίγνεσθαι, και της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της δυϊλησης πετρελαίου, όπου θεωρεί ότι η αγορά είναι υπερρυθμισμένη, και μονοπωλείται απότα ΕΛΠΕ και την ΜΟΤΟR OIL.

Στην έκθεση υπογραμμίζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα ως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.  


Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ:

Περισσότερο από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται, εν μέρει, από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Στον τομέα της διύλισης επισημαίνεται ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και συγκέντρωση σε δύο παίκτες (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) καθώς κι ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου