Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Υπό ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι



Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λαμβάνει και το φαινόμενο καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων. Πάνω από 360.000 συντάξεις σε... αναμονή με τους δικαιούχους να περιμένουν έως και 3 χρόνια, χωρίς κάποιο εισόδημα.

Χωρίς εισόδημα παραμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι μόνο κατ’ όνομα καθώς καθυστερεί από ένα έως και 3 χρόνια η απονομή της σύνταξής τους. Εκτιμάται ότι οι συντάξεις σε αναμονή είναι 360.000. Πρόκειται για δικαιώματα και όχι φυσικά πρόσωπα, καθώς ο αριθμός αφορά τόσο σε κύριες όσο και επικουρικές συντάξεις.

Μάλιστα, το πρόβλημα δεν φαίνεται να διορθώνεται, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες για επίσπευση των διαδικασιών. Το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, καθώς όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) χιλιάδες συνταξιούχοι ζουν πλέον χωρίς εισόδημα…

Το πρόβλημα φαίνεται να επιτείνεται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψη ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Όσο τα ταμεία δεν θα εισπράττουν, τόσο οι αιτήσεις για συντάξεις συσσωρεύονται. Σε αυτό προστίθεται και η έλλειψη προσωπικού, για να ολοκληρώσει την εικόνα διάλυσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, το ΙΚΑ, έχει 152.000 συντάξεις στην αναμονή, εκ των οποίων οι 75.000 αιτήσεις αφορούν κύριες συντάξεις και οι 78.000 αιτήσεις αναφέρονται σε επικουρικές.

Ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 12 μήνες όταν ο δικαιούχος έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μόνο στο ΙΚΑ. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες.

Ίδια κατάσταση και για τον ΟΓΑ. Σε αναμονή βρίσκονται περίπου 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 24 μήνες, εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, αυτές υπολογίζονται σε 15.000. Ο χρόνος που απαιτείται για την διεκπεραίωση των αιτήσεων, κυμαίνεται από 12 μέχρι και 18 μήνες.

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται όμως και όσοι περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους από το Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις κυμαίνονται από ένα μέχρι δύο χρόνια, ενώ υπολογίζονται σε 30.000 οι αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν συσσωρευτεί.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ δείχνουν ότι παρά την ενοποίηση, οι φορείς που έχουν υπαχθεί σε αυτό καθυστερούν δραματικά να απονείμουν συντάξεις.

Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) που η αναμονή κυμαίνεται από 2 έως 3 χρόνια και οι συντάξεις που ακόμα να απονεμηθούν φτάνουν τις 38.000. Άλλες 19.000 είναι οι συντάξεις που έχουν στοιβαχτεί στο ΤΕΑΥΕΚ, το επικουρικό ταμείο των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα, όπου ο χρόνος αναμονής μπορεί να φθάσει και τα 3 έτη.

Σε προφανή δυσκολία απονομής συντάξεων έχει περιέλθει και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των πολιτικών μηχανικών, υπάρχουν 3.500 συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 14 έως 16 μήνες. Στο Ταμείο των Νομικών είναι άλλες 2.275 αιτήσεις για σύνταξη που δεν έχουν εξεταστεί, με ανάλογο χρόνο αναμονής, ενώ στο ΤΣΑΥ υπάρχουν 1.500 συντάξεις που βρίσκονται στο ράφι με τον χρόνο αναμονής να είναι στους 16 μήνες.

Η πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα Ασφαλιστικά Ταμεία, κάτι που αναγνωρίζεται και από τις διοικήσεις τους αλλά και από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων.

[Πηγή capital.gr]

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου