Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Έρχονται Κανόνια στην Εμπορία Πετρελαιοειδών




Με άμεσα νέα λουκέτα εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών απειλείται ορατά ο κλάδος. Κι αυτό γιατί η μείωση της κατανάλωσης στην αγορά υπολογίζεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους στο 40%, εξαιτίας κυρίως της καθίζησης της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία εκτιμάται στο 60-70%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών, οι εταιρίες του κλάδου αναμένεται να εγγράψουν στο τετράμηνο ζημίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι ιστορικά οι υψηλότερες ως σήμερα. Υπό το βάρος αυτών των ζημιών το ερώτημα που διατυπώνεται είναι πόσες από αυτές θα αντέξουν, με δεδομένο ότι τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν δεν είναι σημερινά, αλλά συνεχίζονται από το προηγούμενο έτος και συνεχώς εντείνονται. Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι τα «κανόνια» θα σκάσουν από το 6μηνο και μετά, ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος της οικονομικής κρίσης θα έχουν απομείνει στον κλάδο περί τις 10 εταιρίες, από τις 20 που λειτουργούν σήμερα. 
Πάντως, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις ή εξαγορές. Κι αυτό γιατί, όπως έλεγε παράγοντας της αγοράς στο energia. gr, υπάρχει πολύ διαφορετική εμπορική φιλοσοφία ανάμεσα στις εταιρίες εμπορίας, που θεωρείται «αγκάθι» για οποιαδήποτε συγχώνευση. Συν τοις άλλοις, καταγράφεται απροθυμία από πιο ανθεκτικές εταιρίες να αναλάβουν επιχειρήσεις με πολύ ζημιογόνα χαρτοφυλάκια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου