Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

«ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ» ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΗΠΑ Σταματούν να ενημερώνουν για αγορές πετρελαίου




Η Τουρκία ένας από τους κύριους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν, ανακοίνωσε πως στο μέλλον δεν πρόκειται να ανακοινώνει από πού θα προέρχονται οι ενεργειακές  εισαγωγές της. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από εκπρόσωπο της TUIK της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Η συγκεκριμένη απόφαση ζητήθηκε από τη διεύθυνση των κρατικών διυλιστηρίων της χώρας TUPRAS.
« Η TURPAS μας ζήτησε τον περασμένο μήνα να μην αποκαλύπτουμε τις πηγές των εισαγωγών μας σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αντ΄αυτού να δίνουμε μόνο μια γενική καταγραφή των εισαγωγών χωρίς όπως να τις αναλύουμε κατά κατηγορία ή χώρα προέλευσης» δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Δεν μας ανακοινώθηκε ο λόγος για την αλλαγή αυτή της πολιτικής» συμπλήρωσε το ίδιο πρόσωπο.
Από την πλευρά της η TURPAS αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα επικαλέστηκε ο αξιωματούχος της TUIK.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η απόφαση αυτή της TURPAS σχετίζεται με τις διαρκώς αυξανόμενες κυρώσεις  που λαμβάνονται κατά του Ιράν από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφίσει το αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο χρόνο παρέχεται το δικαίωμα στην αμερικανική κυβέρνηση να προβεί σε ξεχωριστές κυρώσεις έναντι κάθε διεθνούς οικονομικού ινστιτούτου το οποίο έχει σχέσεις με την κεντρική τράπεζα του Ιράν η οποία και διαχειρίζεται και τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου.
Η Άγκυρα από την πλευρά της έχει δηλώσει πως έχει περικόψει κατά 20% τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Taner Yildiz είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι το 2011 ικανοποιούσε τις μισές ενεργειακές της ανάγκες από το Ιράν αλλά τώρα προσπαθεί να βρει εναλλακτικές αγορές όπως αυτές της Λιβύης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου