Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Στο Μπακού την άλλη εβδομάδα ο Σαμαράς για να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» του ΔΕΣΦΑ

Στο Μπακού την άλλη εβδομάδα ο Σαμαράς για να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» του ΔΕΣΦΑ
Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, θα κριθεί την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.newmoney.gr , η ολοκλήρωση ή μη,  της συμφωνίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζερική SOCAR.

Στην αζερική πρωτεύουσα θα μεταβεί κατά πάσα βεβαιότητα ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για το κοίτασμα Shah Deniz 2.  Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αζέρο πρόεδρο, κ. Ισχάν Αλίεφ και να τον πείσει να μείνει η SOCAR στο διαγωνισμό μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε και θα μπορέσει να πάρει στα χέρια της το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, όταν θα έχουν ξεπεραστεί και όλα τα προβλήματα με την αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Όπως είναι γνωστό, η SOCAR ήταν ο μοναδικός συμμετέχων στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑν τον οποίο και κέρδισε προσφέροντας περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη ΔΕΠΑ δεν προσήλθε κάποιος ενδιαφερόμενος.

Για να πάρει όμως στα χέρια της η αζερική εταιρεία τον ΔΕΣΦΑ, πρέπει να περάσει από τα …σαράντα κύματα των Βρυξελλών. Εκτός από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η Κομισιόν απαίτησε την υστάτη στιγμή και την υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας της Ελλάδας με τους Αζέρους, ώστε να εγκρίνει την μεταβίβαση ενός «βασικού έργου ενεργειακής υποδομής σε κρατική εταιρεία μη κοινοτικής χώρας», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Κομισιόν. Επιπλέον, ο Κοινοτικός Επίτροπος Ενέργειας, κ. Γκίντερ Ετινγκερ, που ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα, ζήτησε να δει τη σύμβαση μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ και «γκρίνιαξε» επειδή το σχέδιο της σύμβασης δεν είχε υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν!

Οι Αζέροι εμφανίστηκαν εξαιρετικά προβληματισμένοι και έδειξαν διάθεση ακόμη και απεμπλοκής από το διαγωνισμό, αλλά με πρωτοβουλία του υφυπουργού ΠΕΚΑ, κ. Μάκη Παπαγεωργίου, (ο οποίος μίλησε πολλές φορές με τον αζέρο πρέσβη στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο) πείστηκαν να παραμείνουν. Xαρακτηριστικό  της ανησυχίας των Αζέρων είναι ότι λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Έτινγκερ, είχε προηγηθεί -σύμφωνα με τις πληροφορίες- μια άλλη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τον Αζέρο πρέσβη και εκπροσώπους της Socar.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.newmoney.gr , ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αζέρο Πρέσβη ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας που ζητά η Κομισιόν από το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να δεσμευτεί το τελευταίο στις υποχρεώσεις του 3ου ενεργειακού πακέτου, θα γίνει με γρήγορους ρυθμούς, και ότι σε κάθε περίπτωση   καταληκτική ημερομηνία μεταβίβασης θεωρείται το ερχόμενο καλοκαίρι.
Λίγη ώρα αργότερα, στη συνάντησή του με τον κ. Ετινγκερ, ο πρωθυπουργός φαίνεται να συμφώνησε με τον κοινοτικό αξιωματούχο για τον «Οδικό Χάρτη» της μεταβίβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική οδηγία για το 3ο ενεργειακό πακέτο προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου απαγορεύεται να είναι και χρήστης του, δεν μπορεί δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η Socar να πουλά φυσικό αέριο μέσω των ελληνικών αγωγών.

Αν τώρα θέλει ο διαχειριστής ενός δικτύου φυσικού αερίου να δραστηριοποιείται και στον τομέα της εμπορίας, η οδηγία λέει ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με μια σειρά από κοινοτικούς κανονισμούς σχετικά με τον ανταγωνισμό.

Για παράδειγμα, οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ να ελέγχονται και να εγκρίνονται από  Εποπτικό Συμβούλιο που έχει ήδη συσταθεί. Συνεπώς αν η Socar αποφασίσει να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ελλάδα (ήδη έχει συμφωνήσει να πουλά ένα δις. κυβικά μέτρα το χρόνο στη ΔΕΠΑ από το 2019),  κάθε απόφαση του Δ.Σ. θα πρέπει να περνά από το πανίσχυρο Εποπτικό Συμβούλιο.

Οι Αζέροι, υποστηρίζουν ότι θα πωλούν το φυσικό τους αέριο στα σύνορα της Ελλάδας με αγοραστή τη ΔΕΠΑ και δε θα είναι έμποροι στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, αναφέρουν ότι στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ -2, διαθέτουν ποσοστό της τάξης του 15%, μαζί με μεγάλο αριθμό άλλων μετόχων.

Η εμμονή της Κομισιόν πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ,  δεν έχει ουσιαστικό θέμα με  τους Αζέρους, αλλά με τους τους Ρώσους της Gazprom και την έρευνα της Κομισιόν για το ρωσικό γίγαντα. Οι Κοινοτικοί, δεν θέλουν να θεωρηθεί από τη ρωσική πλευρά, ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση υπέρ των αζέρων (που συμπτωματικά είναι στενοί φίλοι των Αμερικανών) και γιαυτό «διυλίζουν τον κώνωπα» με τη Socar  και το ΔΕΣΦΑ. Σε κάθε περίπτωση ο κ.Σαμαράς θα πει στον κ. Αλίεφ «κάνε λίγη υπομονή, το καλοκαίρι ο ΔΕΣΦΑ θα περάσει σε αζερικά χέρια». Οι Αζέροι, να θυμίσουμε, φημίζονται για την υπομονή τους…

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου