Η Angela Merkel χθες το πρωί προχώρησε στην πρώτη ομιλία της αναφορικά με την Ευρώπη, αφότου ανέλαβε την ηγεσία του νέου γερμανικού Grand Coalition. Δεν ήταν μια «ευρωπαϊκή ομιλία» per se, αλλά μάλλον η συνηθισμένη της ενημέρωση προς τη Bundestag πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αν και αναμφισβήτητα είχε περισσότερο νόημα καθώς ήταν η πρώτη της υπό το νέο συνασπισμό.
Δύο βασικά σημεία ξεχωρίζουν:
Πρώτον, θέλει να συμφωνηθεί μια «τραπεζική ένωση» στην ευρωζώνη –και πιθανώς να λειτουργεί κιόλας- κάποια στιγμή στη διάρκεια του 2014. Ωστόσο, όπως σίγουρα προκύπτει και από τις εξελίξεις, αυτή (η τραπεζική ένωση) θα είναι μια πολύ πιο μέτρια, πολύ «γερμανικής εκδοχής» ένωση. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από τη Δευτέρα το βράδυ, όταν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Επομένως, αν είστε ένας παραδοσιακός αγγλό-σάξονας οικονομολόγος και αναμένετε μια μεγάλη, κοινή στήριξη, μην κρατάτε και την ανάσα σας. Θα είναι χαοτικό.
Δεύτερον, για άλλη μία φορά άφησε υπονοούμενα για αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ. Είναι ενδιαφέρον ότι η Merkel δεν παρατάει την ιδέα. Δήλωσε ότι «εκείνοι που θέλουν περισσότερη Ευρώπη, πρέπει επίσης να προετοιμαστούν να ρυθμίσουν εκ νέου τις αρμοδιότητες. Έχουμε μια κατάσταση στην Ευρώπη όπου ο καθένας λέει: μορούμε να κάνουμε τα πάντα για να εξελιχθούμε, αλλά το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε είναι οι συνθήκες. Δε νομίζω ότι θα αναπτύξουμε μια Ευρώπη που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο».
Τρίτον, η Merkel για άλλη μία φορά πίεση για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση των συμβάσεων», υποστηρίζοντας «είναι αναγκαίο να εξασφαλίσουμε πως οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται. Πρέπει να υπάρχουν συμβατικές συμφωνίες. Θα συζητήσουμε αυτές τις συμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πολλοστή φορά. Περιμένω να δούμε κάποια πρόοδο».
Μετάφραση: εάν θέλετε να εγγυηθούμε το ευρώ, χρειαζόμαστε εποπτικές εξουσίες τύπου «θα σας δούμε στο δικαστήριο», που θα στηρίζονται σταθερά από νόμο. Αυτό σημαίνει, αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ.
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου