Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Washington Times: Στη δίνη της πιο ασταθούς περιοχής του κόσμου η Κύπρος λόγω της ανακάλυψης πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου – Αυξάνονται οι φόβοι για νέα εισβολή από την Τουρκία

Washington Times: Στη δίνη της πιο ασταθούς περιοχής του κόσμου η Κύπρος λόγω της ανακάλυψης πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου – Αυξάνονται οι φόβοι για νέα εισβολή από την Τουρκία
Η Κύπρος έχει εισέλθει στη δίνη της πιο ασταθούς περιοχής του κόσμου, εξαιτίας της ανακάλυψης πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε συνδυασμό με μια ακανόνιστη τουρκική εξωτερική πολιτική και έναν εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της εφημερίδας Washington Times, η οποία εκτιμά ότι αυτά τα αποθέματα μπορούν να βοηθήσουν είτε να λυθεί, ή να οξυνθεί το πρόβλημα της Κύπρου.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ακόμη και αν οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου αποδειχθούν υπεύθυνοι και κάνουν σωστούς χειρισμούς, η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κρίνεται απαραίτητη για την ισορροπία στην περιοχή. 
Η τρέχουσα εκτίμηση για ύπαρξη 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 800 δισ. δολάρια, αποτελεί ένα τεράστιο ποσό, τονίζει η εφημερίδα, για μια μικρή χώρα της οποίας το τρέχον ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέρχεται στα 24 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τη ανάλυση, οι ποσότητες αυτές του φυσικού αερίου μπορούν να διοχετευτούν στην Τουρκία ή στην Ευρώπη μέσω αγωγών. Αν και μέσω Τουρκίας είναι πιο συμφέρουσα λύση, η επιλογή μάλλον απορρίπτεται από τη στιγμή που τα στρατεύματα της χώρας συνεχίζουν να κατέχουν μέρος της Κύπρου. 
Υπό αυτά τα δεδομένα, μια πρόσφατη δικαστική απόφαση που επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει τι ποσότητες μπορεί να εξάγει, επιτρέπει σε Κύπρο και Ισραήλ την ανταλλαγή φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην Τουρκία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δύο συμμάχους να προχωρήσουν στην από κοινού δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Εάν η Αίγυπτος, η Γάζα ,ο Λίβανος και η Συρία ανακαλύψουν με τη σειρά τους φυσικό αέριο και ενταχθούν στο σύγχρονο κόσμο, θα μπορέσουν να λάβουν μέρος, στο σχέδιο μετατρέποντας την περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο.
Ωστόσο, η Τουρκία μπορεί να θελήσει να λάβει μερίδιο στις εξελίξεις αυτές και να εισπράξει έσοδα από τα νέα αποθέματα. Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φόβοι για μία νέα εισβολή στην Κύπρο από τον εριστικό T. Erdogan δεν πρέπει να αποκλείεται. 

 ΠΗΓΗ:.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου