Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, προκειμένου να εξετασθεί κατά πόσο πράγματι έχουν συμβάλλει στο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς ή όχι.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι όπως κατά καιρούς έχει γράψει το «Energypress», οι e-δημοπρασίες φυσικού αερίου κατέληξαν να απευθύνονται μόνο σε επιλέγοντες βιομηχανικούς καταναλωτές, όταν οι περισσότεροι βιομηχανικοί πελάτες, λόγω των χαμηλών ποσοτήτων που καταναλώνουν, είναι συνδεδεμένοι και υποχρεωτικά δεσμευμένοι με τα δίκτυα που διαχειρίζονται οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).
Οι ΕΠΑ από την πλευρά τους δεν συμμετέχουν στις δημοπρασίες, πολύ απλά γιατί δεν έχουν κίνητρο να το κάνουν (σσ: δεν θα άλλαζε κάτι στο περιθώριο κέρδους τους, ενώ δεσμεύονται και οι ίδιες με συμβάσεις «take or pay» με τη ΔΕΠΑ).
Ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου έχουν εκφράσει και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, μέσω της ΕΒΙΚΕΝ, κυρίως διότι η ρήτρα «take or pay» στις συμβάσεις που έχουν με τη ΔΕΠΑ αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες. Το πρόβλημα είναι ότι οι ποσότητες που θα αγοράσουν από την δημοπρασία, δεν συμψηφίζονται με τις συμβατικές.
Το αρχικό σχέδιο
Συμπερασματικά, το μέτρο φαίνεται ότι δεν απέφερε μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα. Θυμίζουμε ότι ο θεσμός των e-δημοπρασιών εκ μέρους της ΔΕΠΑ εφαρμόστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας της τελευταίας για το άνοιγμα της αγοράς, με το σκεπτικό να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, προκειμένου μέσω αυτού οι καταναλωτές φυσικού αερίου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποσότητες με χαμηλότερη τιμή. Επίσης, ο αρχικός σκοπός που ήταν να παρουσιαστούν νέοι προμηθευτές προκειμένου να ανοίξει η αγορά δεν επιτεύχθηκε.
Τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τι δεν λειτούργησε σωστά στο μέτρο, προκειμένου αυτό να αναθεωρηθεί.
Όπως λένε κύκλοι της βιομηχανίας, αν εξαιρέσει κάποιος τους περίπου 20 επιλέγοντες πελάτες, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις παραμένουν εγκλωβισμένες στο ακριβό φυσικό αέριο.
Κατά τους εκπροσώπους της βιομηχανίας η λύση είναι μόνο μία, η διεξαγωγή ετησίων δημοπρασιών. Με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανίες θα μπορούν να προγραμματίζουν εκ των προτέρων τις ανάγκες τους, πριν δηλαδή δηλώσουν στη ΔΕΠΑ τις ποσότητες που χρειάζονται, ώστε να αποφευχθεί η ρήτρα «take or pay».
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει από τη ΔΕΠΑ τέσσερις e-δημοπρασίες. Η τελευταία διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο με τη συμμετοχή συνολικά 16 βιομηχανιών (Χαλκόρ, Σιδενόρ, Σοβέλ, Χαλυβουργική, κ.ά).
Τότε είχαν πουληθεί 633.000 MWh δηλαδή περίπου 55 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου, που αναλογεί σε ποσοστό πάνω από το 50% της δημοπρατούμενης ποσότητας. Η τιμή είχε κυμανθεί στα επίπεδα των 57 ευρώ ανά MWh.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου