Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ποιες πληρωμές καθυστέρησε το Δημόσιο για να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα

Ποιες πληρωμές καθυστέρησε το Δημόσιο για να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα
Για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να μπουν στα ταμεία 17 δισ. ευρώ από φόρους έως το τέλος του έτους
Ποιες πληρωμές καθυστέρησε το Δημόσιο για να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πετυχαίνεται μέσω της αναβολής της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του κράτους, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, για να ξεπεράσουν τα κρατικά έσοδα τα έξοδα, καθυστέρησαν οι επιστροφές φόρων, μειώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις και να συνυπολογίστηκαν και έκτακτα έσοδα από τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης. Για να διατηρηθεί η εικόνα του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπε να έχουν εισπραχθεί μέχρι τότε φορολογικά έσοδα 17 δισ. ευρώ.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης, παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του matrix24.gr( (δείτε αναλυτικά εδώ) αυτή η εικόνα του προϋπολογισμού oφείλεται στα εξής:

- Στο συνυπολογισμό εκτάκτων εσόδων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα οποία εισπράχθηκαν, λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα έσοδα αυτά όμως δεν «μετρούν», δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση την οποία πραγματοποιεί η τρόικα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

- Στη μη καταβολή δαπανών συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί να εκταμιευτούν για δημόσιες επενδύσεις.

- Στη μη καταβολή οφειλόμενων επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 663 εκατ. ευρώ.

- Στη μη καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων συνολικού ύψους 175 εκατ. Ευρώ.

- Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ!

- Στη μη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Αν δεν συνυπολογίζονταν τα έκτακτα έσοδα από τα ομόλογα κι αν το Δημόσιο δεν είχε αρνηθεί να καταβάλει τις παραπάνω δαπάνες, τότε το έλλειμμα της «γενικής κυβέρνησης» θα είχε ανέλθει στα 8,1 δισ. ευρώ (!) και αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ θα είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 2,458 δισ. ευρώ!

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκαν σε 6,159 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, έναντι 6,342 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και 8,16 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2012.

Τα μεγαλύτερα ποσά ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία (3,609 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,247 δισ. ευρώ τον ΕΟΠΥΥ), τα νοσοκομεία (1,149 δισ. ευρώ) και τους ΟΤΑ (757 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 8μηνο προκύπτει ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,893 δισ. ευρώ, από 33,103 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και έναντι ετήσιου στόχου προϋπολογισμού 51,458 δισ. ευρώ. Δηλαδή, για να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα πρέπει να συγκεντρωθεί ποσό σχεδόν 17 δισ. ευρώ.
 ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου