Ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή, με τη γνωστή πλειοψηφία των 2 κομμάτων, που απαρτίζουν την κυβέρνηση και παρά τις εντονότατες ενστάσεις και διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, (ν)τροπολογία, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: " Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων με άδεια", με την οποία ουσιαστικά ποινικοποιείται η πολιτική δράση όσων αντιδρούν στις κυρώσεις που επιβάλλουν Διεθνείς Οργανισμοί κατά κρατών, οργανισμών ακόμα και φυσικών ή νομικών προσώπων.
Ειδικότερα η διατάξη αναφέρει: «Οποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων, ή οργανισμών ή φυσικών προσώπων, με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της Ε.Ε. τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών, εκτός και αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν».
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ ζήτησαν την απόσυρσή της.
Την τροπολογία, υπερσπίστηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χρ.Αθανασίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ.Βορίδης και ο Κώστας Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ.
Ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, δήλωσε ότι «Το θέμα των κυρώσεων που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πολλές φορές συζητηθεί από νομική και πολιτική σκοπιά γιατί θέτει σε δοκιμασία σημαντικές αρχές του κράτους δικαίου, όπως είναι η αρχή της διαφάνειας και της δημοσιότητας, αλλά και το τεκμήριο αθωότητας. Μέχρι και το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην απόφαση Καντί διατύπωσε τις δικές του επιφυλάξεις. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν είναι υπερβολική η κριτική που ασκήθηκε σχετικά από τα κόμματα της Αριστεράς».
ΠΗΓΗ:totekmirio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου