Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οι 22 αλλαγές στο ασφαλιστικό σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εφάπαξ


Αλλαγές με 22 τουλάχιστον ρυθμίσεις που επηρεάζουν συντάξεις, όρια ηλικίας, επιδόματα ανεργίας, εφάπαξ, ασφαλιστικές κρατήσεις αλλά και τους μισθούς 3 εκατ. εργαζομένων φέρνει η εφαρμογή ψηφισμένων διατάξεων που μπαίνουν σε ισχύ από την 1/1/2014, αλλά και μια σειρά νέων παρεμβάσεων που δρομολογούνται για τη βιωσιμότητα των Ταμείων προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά ελλείμματα που αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς τους για την επόμενη χρονιά.
Ο "γρίφος" των ελλειμμάτων είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση και η λύση του ως προς τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι «μαύρες τρύπες» των Ταμείων θα αποφασιστεί με την έλευση της τρόικας μετά τις 20 Οκτωβρίου.
Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΙΚΑ, καθώς το 2014 θα εμφανίσει έλλειμμα 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός του θα κλείσει με έλλειμμα 73,3 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται στον αναλυτικό πίνακα με τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού του Ιδρύματος που αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής.
Η έκρηξη του ελλείμματος οφείλεται σε μείωση εσόδων από εισφορές κατά 863 εκατ. ευρώ και στην αύξηση δαπανών από συντάξεις και άλλα έξοδα κατά 307 εκατ. ευρώ.
"Γρίφος" το έλλειμμα του 1,17 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ χωρίς μείωση συντάξεων το 2014
Στην εξίσωση, λοιπόν, που έχουν να λύσουν το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, θα πρέπει να βρουν πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα του 1,17 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ χωρίς μείωση συντάξεων το 2014, όταν το 2013 που εφαρμόστηκαν οι μειώσεις στα ποσά άνω των 1.000 ευρώ, το ΙΚΑ θα έχει έλλειμμα 73,3 εκατ. ευρώ.
Εν όψει αυτών των δύσκολων αποφάσεων, που θα γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα, υπάρχουν αλλαγές που έχουν ψηφιστεί από παλαιότερους και πρόσφατους νόμους οι οποίες θα ισχύσουν αυτόματα από την 1/1/2014 και θα επηρεάσουν τόσο τις συντάξεις όσο και το εφάπαξ, όπως και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για εκατομμύρια μισθωτούς.
Οι νομοθετημένες ρυθμίσεις που μπαίνουν σε ισχύ σε περίπου δύο μήνες είναι:
 ΠΗΓΗ:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου