Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο ρωσικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τα ΕΛΠΕ


Το ενδιαφέρον για τη εξαγορά των ΕΛΠΕ δύο μεγάλων Ρωσικών ομίλων, της Rosneft και της Gazprom Neft, του πετρελαϊκού βραχίονα της Gazprom, αποκάλυψε στους Έλληνες επιτελείς που είδε στην Αθήνα η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο που επισκέφθηκε επισήμως τη χώρα μας. Ωστόσο επισήμανε ότι για να προχωρήσει μια τέτοια προοπτική θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλες οι πιθανές εκκρεμότητες με την Κομισιόν, προκειμένου να μην επαναληφθούν προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα που προέκυψαν στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Η ρωσική πλευρά δηλαδή ζητάει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μόνο από την ελληνική πλευρά, η οποία όμως  προηγουμένως θα έχει τελειώσει τα παζάρια με τις Βρυξέλλες. Δεν θέλουν να πλειοδοτήσουν και στη συνέχεια να ακυρωθεί ο διαγωνισμός με παρέμβαση Κομισιόν. 
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο είχε μια συνολική στάση επί του θέματος των αποκρατικοποιήσεων. «Μόνο με αλλαγή στο μοντέλο προώθησης των διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα μπορέσουν οι ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν» διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση. Κατά τις επαφές της με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευαγγ. Βενιζέλο καθώς και με άλλα κυβερνητικά στελέχη εξήγησε πως «είναι δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίζει πως θα πωλήσει περιουσιακά στοιχεία». Πρόσθεσε, όμως, πως παρά το σοβαρό ενδιαφέρον για ενέργεια, μεταφορές και άλλους τομείς, οι πιθανότητες συμμετοχής ρωσικών ομίλων περιορίζονται από το σημερινό μοντέλο.
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τη φυγή της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ (την τελευταία στιγμή), η Βαλ. Ματβιένκο παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τις ρωσικές απαιτήσεις:
Για να επιστρέψει η Gazprom θέλει να έχει ολοκληρωθεί ολόκληρη η διαδικασία των εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν ληφθούν αποφάσεις για τον πλειοδότη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ. Οι Ρώσοι, όπως είχαν εξηγήσει στην κυβέρνηση (κατά την κα Ματβιένκο «τα κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν τις επιφυλάξεις της Gazprom από την πρώτη στιγμή»), δε θέλουν εκπλήξεις. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου