Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η Αστάθεια στις Αραβικές Χώρες Ενισχύει τις Τιμές του Πετρελαίου


Ανησυχία έχει προκαλέσει η πολιτική αστάθεια και ο κύκλος βίας της Αιγύπτου στη διεθνή αγορά πετρελαίου, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις τιμές των μεγάλων συμβολαίων, οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα. Το Brent εμπορεύεται πλέον σταθερά κοντά στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 2-3 δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες.
Όσον αφορά την Αίγυπτο, η μεγάλη ανησυχία δεν έχει να κάνει με τη δικιά της παραγωγή πετρελαίου, η οποία καταναλώνεται εξ ολοκλήρου εγχώρια, αλλά περισσότερο με το κανάλι του Σουέζ και τον αγωγό Sumed, που από κοινού μεταφέρουν 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου καθημερινά. Αν για οποιονδήποτε λόγο σταματούσε η κυκλοφορία στο Σουέζ, τότε οι συνέπειες για τις πετρελαϊκές τιμές θα ήταν ολέθριες.
Την αγορά όμως επηρεάζουν επίσης και άλλες αραβικές χώρες, οι οποίες ζουν μια περίοδο εκτεταμένης αποσταθεροποίησης. Για παράδειγμα, στη Λιβύη έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα τερματικά πετρελαίου εξαιτίας απεργιών και η παραγωγή μειώθηκε στα 800.000 βαρέλια, δηλαδή το μισό σε σχέση με τα επίπεδα επί Καντάφι.
Ομοίως, στο Ιράκ η παραγωγή έχει περιοριστεί προσωρινά στα 3 εκατ. βαρέλια εξαιτίας τεχνικών επιπλοκών. Την λύση στα προβλήματα παραγωγής δίνει προς το παρόν η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει αυξήσει τις δικές της ποσότητες σε επίπεδα άνω των 10 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, για τρίτη μόλις φορά από το 1982 μέχρι σήμερα. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου