Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Καύσιμα: Αναπάντεχη βουτιά στην κατανάλωση

Καύσιμα: Αναπάντεχη βουτιά στην κατανάλωση - Άνοδος τιμών λόγω... τουρισμού
Με 14% έτρεχε η μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης τον Ιούνιο, ενώ οι εταιρείες εμπορίας ανέμεναν ότι το μήνα της έναρξης του καλοκαιριού μέσα στον οποίο υπήρχε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα αναζωογονούσε την αγορά.

Το ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται με βάση τις πωλήσεις του 2012 που και αυτές ήταν μειωμένες έναντι του 2011.

Έτσι οι σωρευτική μείωση συγκριτικά με τις χρονιές προ της κρίσης είναι απογοητευτική για το μέλλον του κλάδου. Όπως αναφέρουν στο euro2day πηγές της αγοράς, η πτώση της κατανάλωσης στο κυρίως καύσιμο κίνησης αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών που περιορίζουν έξοδα, τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θεωρούσαν ανελαστικά.

Χαρακτηριστικό της εικόνας αυτής, είναι η εξέλιξη της κατανάλωσης καυσίμων στα τουριστικά νησιά, όπως αυτή καταγράφεται με την έναρξη της φετινής τουριστική σεζόν. Συγκεκριμένα, στα νησιά όπου το τουριστικό ρεύμα προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό, η κατανάλωση είναι αυξημένη ακόμη και σε διψήφια ποσοστά σε σχέση με το 2012.

Αντιθέτως η μείωση στην κατανάλωση βενζίνης, είναι μεγάλη σε νησιά που κυρίως προτιμούν οι Έλληνες. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται η Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδος και άλλα νησιά. Στη δεύτερη η Πάρος, οι Σποράδες (Σκόπελος, Σκύρος), η Τζια, η Άνδρος και γενικότερα νησιά όπου έχουν χτιστεί εξοχικές παραθεριστικές κατοικίες, ή προτιμώνται από τους κατοίκους της πρωτεύουσας για τα Σαββατοκύριακα ή τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που εμφανίζει η εγχώρια αγορά καυσίμων είναι απογοητευτική, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη βιωσιμότητα των εταιρειών εμπορίας, οι περισσότερες από τις οποίες καταγράφουν συνεχιζόμενες ζημιές.

Έτσι οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εναπόκειται πλέον στην Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει μέτρα όχι για την ενίσχυση των εταιρειών, αλλά για τη διευκόλυνση της επιβίωσής τους, όπως είναι η κατάργηση της προκαταβολικής πληρωμής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οποία δεσμεύει τεράστια ποσά από τη ρευστότητα των εταιρειών, ενώ επιβαρύνει το κόστος με τους υψηλούς τόκους με τους οποίους δανείζει, όταν δανείζει το τραπεζικό σύστημα.

Ας σημειωθεί εδώ ότι τα καύσιμα είναι τα μοναδικά προϊόντα τα οποία επιβαρύνονται με ειδικό φόρο και ο οποίος προκαταβάλλεται, ενώ το ίδιο δεν ισχύει με το οινόπνευμα ή τον καπνό όπου το δημόσιο προσφέρει κάποιο χρονικό περιθώριο για την καταβολή του ειδικού φόρου. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου