Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τεκμήριο ασυλίας


Προκλητική «φωτογραφική» διάταξη που καθιερώνει τη φορολογική ασυλία για τα 22 μόνιμα εγκατεστημένα στη χώρα μας στελέχη και απλά μέλη των κλιμακίων της τρόικας, καθώς και για τους 28 εμπειρογνώμονες της λεγόμενης Ομάδας Κρούσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Την ώρα, λοιπόν, που οι τοποτηρητές των δανειστών, οι οποίοι προτείνουν την επιβολή επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων και οριζόντιων περικοπών μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων σε εκατομμύρια απλών πολιτών, με αυτή τη διάταξη τούς δίνεται η δυνατότητα να μην λογοδοτούν στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για οποιεσδήποτε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας πραγματοποιήσουν εντός της ελληνικής επικράτειας. Ο λόγος; Απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», η διάταξη που απαλλάσσει τα golden boys των δανειστών είναι η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 31-34 του ίδιου Κώδικα, οι οποίες αφορούν στον προσδιορισμό των εισοδημάτων βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δεν ισχύουν για «κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα».

Η διάταξη που αποτελεί πρόκληση όταν άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπουν ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια άνεργοι απλοί πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό λόγω των τεκμηρίων, θεωρείται φωτογραφική για όλα τα μόνιμα εγκαταστημένα στη χώρα μας στελέχη και τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, που απαρτίζουν τα κλιμάκια των ελεγκτών της τρόικας και λειτουργούν ως μόνιμοι τοποτηρητές των δανειστών σε υπουργεία, οργανισμούς και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς επίσης και στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αφορά επίσης, και τα μέλη της Ομάδας Κρούσης ή Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, υπό τον Γερμανό Χορστ Ράιχνεμπαχ, η οποία έχει αναλάβει την παροχή συμβουλών τεχνικής βοήθειας για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δυνατότητες

Βάσει λοιπόν, της εν λόγω διάταξης, όλα τα προαναφερθέντα golden boys των δανειστών δεν θα υπάγονται στο «πόθεν έσχες» για τις αγορές ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, μετοχών, ομολόγων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων τις οποίες πραγματοποιούν στην Ελλάδα. Θα μπορούν δηλαδή να αγοράζουν ανενόχλητοι βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα και ό,τι άλλο θελήσουν χωρίς να υποχρεούνται να δηλώσουν πού βρήκαν τα χρήματα για τις εν λόγω αγορές και χωρίς φυσικά ο εν λόγω τρόπος διαβίωσης να θεωρείται τεκμήριο εισοδήματος!

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές για τους ξένους τοποτηρητές δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά ούτε με βάση τις δαπάνες τους. Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεν θα έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν το επίπεδο διαβίωσης των ξένων τοποτηρητών, αλλά ούτε και την προέλευση των χρημάτων που ξοδεύουν για την απόκτηση περιουσίας στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου