Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Κατασχέσεις ακόμα και μετά τη ρύθμιση χρεών!

Κατασχέσεις ακόμα και μετά τη ρύθμιση χρεών!
Η Εφορία προχωρά σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων ή τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων, ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί έχουν υπαχθεί στην τελευταία ρύθμιση χρεών.

Η αποκάλυψη αυτή γίνεται μετά τη διαπίστωση ότι τον τελευταίο μήνα οι ΔΟΥ έχουν αρχίσει να στέλνουν χιλιάδες σημειώματα σε λογιστήρια εταιρειών για υπαλλήλους τους που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά έχουν υπαχθεί στις δύο τελευταίες ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα στον φορολογούμενο να πληρώσει τα χρέη του έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Και αυτό γίνεται παρά το γεγονός ότι για να υπαχθεί κάποιος στην τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τα χρέη είναι υποχρεωμένος να συνδέσει την αποπληρωμή των δόσεών του με τραπεζικό λογαριασμό και να δηλώσει στην Εφορία όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», το υπουργείο Οικονομικών υπό την πίεση της μεγάλης υστέρησης των εσόδων έχει στείλει σε δεκάδες εταιρείες κατασχετήρια σημειώματα φορολογουμένων που έχουν υπαχθεί σε πρόσφατες ρυθμίσεις.

Ετσι, για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες σε μεγάλη κατασκευαστική επιχείρηση έφτασαν τουλάχιστον 10 ειδοποιητήρια από την Εφορία που ζητά κατάσχεση αποδοχών πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων συνεργαζόμενων με αυτή. Η πραγματικότητα δυστυχώς δεν είναι διαφορετική παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών. Οπως προκύπτει από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η υπαγωγή στην τελευταία ρύθμιση (αλλά και στις προηγούμενες), εφόσον πρόκειται για χρέος ληξιπρόθεσμο, δεν προφυλάσσει τον φορολογούμενο από την κατάσχεση μισθού ή σύνταξης. Και τούτο διότι η υπαγωγή προφυλάσσει τον φορολογούμενο μόνον όσον αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Οι ίδιοι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι και στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναφέρεται ότι «παράλληλα όμως με τα ευεργετήματα για τον οφειλέτη, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες και μέτρα που διασφαλίζουν τα συμφέροντά του». Επίσης στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ότι «αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτής της υποπαραγράφου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί».

Εμπειρος φοροτεχνικός εξηγούσε στο «ΘΕΜΑ» ότι πράγματι ο φορολογούμενος ακόμα και εάν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση, εφόσον το χρέος του πριν από την υπαγωγή είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο, η Εφορία έχει κάθε δικαίωμα να κινηθεί εναντίον του και να ζητήσει από το λογιστήριο της εταιρείας όπου εργάζεται κατάσχεση μισθού. Το μόνο δικαίωμα που δεν έχει το Ελληνικό Δημόσιο είναι να κινηθεί δικαστικά εναντίον του.

Η κατάσχεση μισθού γίνεται εντός 10 ημερών από την ημέρα που θα φτάσει το σχετικό ειδοποιητήριο στο λογιστήριο της εταιρείας.

Επιπλέον η Εφορία έχει το δικαίωμα να ζητήσει ακριβώς για τον ίδιο λόγο κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού, σύνταξης ή ενοικίου.

Τα κατασχετήρια μισθών και τραπεζικών λογαριασμών καταρρίπτουν πλήρως τη λογική της τελευταίας ρύθμισης που τόσο διαφημίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών και θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς προβλέπει την καταβολή 48 δόσεων. Ακόμα χειρότερο είναι ότι εν όψει της ανακοίνωσης αυτής της ρύθμισης, ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο επί 2-3 μήνες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πλήρωναν τα χρέη του 2012, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να δηλώσει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το ετήσιο εισόδημά του, επενδύσεις-συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (iBan), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του.
 ΠΗΓΗ:newmoney.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου