Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Έλλειμμα-μαμούθ 1,2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Έλλειμμα-μαμούθ 1,2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ
Διογκώνεται συνεχώς το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, καθώς στο 1,2 δισ. ευρώ που έχει καταγραφεί για το έτος 2012, προστίθενται κατά μέσο όρο 83 εκατ. ευρώ το μήνα, το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με συγκρατημένες εκτιμήσεις αρμοδίων, τα χρέη του Οργανισμού θα αγγίξουν και εφέτος το 1 δισ. ευρώ προς παρόχους υγείας και προμηθευτές -φαρμακευτικές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς και φαρμακοποιούς κ.αλ.
Το οικονομικό αδιέξοδο του ΕΟΠΥΥ μονοπώλησε τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας με τους εκπροσώπους του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας που ξεκίνησαν την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Οι ανασφάλιστοι, που αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς επιφέροντας παράλληλα δραματική μείωση στα έσοδα του Οργανισμού και, από την άλλη, η έλλειψη Μητρώου Ασφαλισμένων, βάζουν στον αέρα τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Το μεν πρώτο επισημάνθηκε στους αξιωματούχους της τρόικας από τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ, το δεύτερο ήταν μια όχι ιδιαίτερα θετική διαπίστωση που έκαναν οι υπάλληλοι των κλιμακίων των δανειστών της χώρας.
Η έλλειψη Μητρώου αποτυπώνει όλη τη δυσλειτουργία των συγχωνευμένων ταμείων υπό τον ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά μόνο το ΙΚΑ και ο ΟΠΑΔ συνεργάζονται παρέχοντας στοιχεία αλλά και... ζεστό χρήμα που χρειάζεται ο ΕΟΠΥΥ, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΓΑ πληρώνει με καθυστέρηση έξι μηνών, ενώ το ΕΤΑΑ, το Ταμείο των Επιστημόνων, έχει επί της ουσίας κηρύξει στάση πληρωμών.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας έθεσαν το θέμα της συγκράτησης των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις, μετά και τη διαπίστωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη ξέφυγε κατά μερικές... δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και εκείνο της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων.
Σύμφωνα με το Protothema.gr, η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε το «πάγωμα» της σχετικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία προβλέπεται σε νόμο και πρέπει να συσταθεί με υπουργική απόφαση κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Η σύστασή της και οι διαπραγματεύσεις με τους παρόχους υγείας θα συντελούσε στη μείωση των δαπανών υγείας, κατά τις εκτιμήσεις της τρόικας.
Εμπλοκή, επίσης, διαπιστώθηκε και σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική αποτύπωση των διαγνωστικών εξετάσεων καθώς το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν αμφότερες πλευρές ήταν ότι δεν ελέγχεται ο όγκος των εξετάσεων –παράμετρος που ουσιαστικά ακυρώνει και την όποια μείωση των τιμών τους έχει επιτευχθεί το τελευταίο έτος. 
ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου