Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΕΛΠΕ: Το ομόλογο έφερε χαμόγελα



Ένα χρόνο πριν δεν μας έδιναν χρήματα να αγοράσουμε πετρέλαιο και χθες μας πρόσφεραν 3,5 δισ. κλειστά για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο 8%. Με αυτά τα λόγια στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων περιγράφει την επιτυχία της έκδοσης του ευρωομολόγου των ΕΛΠΕ, που έκανε τους ιθύνοντες της εταιρείας να τρίβουν τα μάτια τους.
Είχαν προηγηθεί βεβαίως κάποια σαφή δείγματα ότι η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να βγει στις αγορές θα ήταν επιτυχημένη κυρίως στα roadshow  που είχαν διοργανωθεί σε Ζυρίχη, Λονδίνο και Αθήνα. Η θετική έκβαση της απόπειρας των ΕΛΠΕ να βγει στις αγορές και να δανειστεί, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και τη μεταστροφή του κλίματος για την ελληνική οικονομία, η οποία σαφώς ξεκινά από τις μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις της χώρας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΟΤΕ, του Τιτάνα, των ΕΛΠΕ αλλά και της Frigoglass που ετοιμάζει και εκείνη το δικό της εταιρικό ομόλογο. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ πάντως, εκτός του ότι η μεταστροφή του κλίματος είναι εντυπωσιακή, αφού όπως ανέφερε και το στέλεχος του ομίλου, μόλις ένα χρόνο πριν υπήρχε δυσκολία να βρεθούν κεφάλαια κίνησης για να συντηρηθεί η βασική λειτουργία του διυλιστηρίου, δηλαδή για την αγορά αργού, υπάρχει και ένας άλλος συμβολισμός: στα ΕΛΠΕ ισχυρός μέτοχος παραμένει –έστω και υπό αποκρατικοποίηση– το Ελληνικό Δημόσιο.
Χαρακτηριστικό πάντως της επιτυχίας της έκδοσης είναι το γεγονός ότι ενώ η εταιρεία ζητούσε 250 έως 400 εκατ. ευρώ τελικά λόγω της μεγάλης ζήτησης αλλά και του ευνοϊκού επιτοκίου (από 8,5% τελικά το επιτόκιο έπεσε στο 8%) οδηγήθηκε να αυξήσει το ύψος στα 500 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι εκτός από τα ΕΛΠΕ εταιρικά ομόλογα έχουν εκδώσει ο ΟΤΕ, ο οποίος βγήκε στις αγορές τον Ιανουάριο φέτος (700 εκατ. κλειστό πενταετές) και τον Απρίλιο του 2011, ενώ ακόμη πιο παλιά το Νοέμβριου του 2009, 600 εκατ. ευρώ είχε συγκεντρώσει η CocaCola μέσω επταετούς ομολόγου. Η επόμενη εταιρεία που θα βγει στις αγορές αναζητώντας μέσω εταιρικού ομολόγου κεφάλαια θα είναι η Frigoglass.
Αλήθεια είναι πάντως ότι αυτήν την περίοδο οι επενδυτές που αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις έχουν στραφεί στα εταιρικά ομόλογα λόγω του ευνοϊκού επιτοκίου. Αυτό φάνηκε και στο ομόλογο των ΕΛΠΕ, όπου το 60% του βιβλίου προσφορών ήρθε από ξένους θεσμικούς δηλαδή από χαρτοφυλάκια με ευρύτατες επενδυτικές επιλογές. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος του όλου εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ δεν έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση. Πάντως το «ελληνικό ρίσκο» φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο του στο επίπεδο του ύψους του επιτοκίου: η ιταλική Indesit – επίσης χωρίς πιστοληπτική αξιολόγηση – πούλησε την περασμένη εβδομάδα πενταετές ομόλογο με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο.
Σε κάθε περίπτωση τα ΕΛΠΕ βγήκαν συντηρητικά στις αγορές, γεγονός που φάνηκε και με την αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ύψους του ομολόγου στα 500 εκατ. ευρώ. Το αρχικό ύψος είχε οριστεί στα 250 έως 400 εκατ. ευρώ και προοριζόταν για την αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 225 εκατ. ευρώ που λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο.
Θυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ έκλεισαν πρόσφατα την αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 900 εκατ. ευρώ που έληγαν το Φεβρουάριο του 2013 καθώς και ακόμη 350 εκατ. ευρώ που έληγαν το Δεκέμβριο του 2012. Η αναχρηματοδότηση έγινε από έξι ελληνικές και έξι διεθνείς τράπεζες, ενώ ένα σημαντικό μέρος (350 εκατ. ευρώ) καλύφθηκε από διαθέσιμα του ομίλου, στο πλαίσιο του προγράμματος απομόχλευσης. Σημειωτέον ότι ο δείκτης μόχλευσης της εταιρίας είναι 43% ενώ ο στόχος είναι να πέσει στο 35% το 2014.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr) 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου