Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

«Ενεργειακές» πιέσεις στην Ελλάδα με εργαλείο την επόμενη δόση


Μια ύποπτη χρονική σύμπτωση φαίνεται πως θα παίξει τον ρόλο της στις από εδώ και πέρα σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Σε μια συγκυρία ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε πως θα πρέπει όλα να έχουν κλείσει ως τις 11 Απριλίου, καθώς την επόμενη μέρα το Eurogroup αποφασίζει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
 Φυσικά και έχουμε ξανακούσει αυτόν τον τύπο του εκβιασμού πλην όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την καταληκτική ημερομηνία της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Είναι γνωστό, πως οι ρωσικές εταιρείες έχουν καταθέσει τις υψηλότερες προσφορές.
 Ωστόσο, κάποιοι καλά γνωρίζοντες τα δεδομένα μέσα στους κοινοτικούς κύκλους, σημειώνουν ότι μερικοί Ευρωπαίοι προσδεδεμένοι στο άρμα των Γερμανών δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι την απόλυτη κυριαρχία της Μόσχας σε σχέση με τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδος. Το αξιοσημείωτο είναι, πως από τη στιγμή που ξεκίνησε το κυπριακό δράμα, υπάρχει μία ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται όπως λένε εκτιμήσεις από προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του ρωσικού ρόλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Βεβαίως, το παιχνίδι έχει ανοίξει και είναι ευρύτερα γεωστρατηγικό. 
Αφού, μετά τις από κυβερνητικούς κύκλους της Κύπρου αλλά και της Αθήνας προσπάθειες να απαξιωθεί η παρέμβαση ή συμφωνία που τελικά δεν έκλεισε μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας, τώρα κάποιοι λένε ότι είναι πιθανόν η Ελλάδα να επιχειρηθεί να πιεστεί με εργαλείο την επόμενη δόση σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που θα πάρει για την αποκρατικοποίηση των 2 σημαντικών εταιρειών. Κάποιοι τέλος λένε, πως η παρέμβαση σε επίπεδο τουλάχιστον ρητορικής της Άγκυρας στο θέμα των κοιτασμάτων της Κύπρου δείχνει ότι το παιχνίδι μπορεί να ανοίγει επικίνδυνα τώρα που ακόμα και χώρες της βόρειας Ευρώπης «συλλαμβάνονται» με δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά και ανοίγει χωρίς πισωγύρισμα πλέον το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ
ΠΗΓΗ:.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου