Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΧΑΡΒΑΡΝΤ Σήμερα περισσότεροι σκλάβοι από ποτέ στην Ιστορία!




Τα στοιχεία που προέκυψαν από μια έρευνα τετραετούς διάρκειας, την οποία διενήργησε ο Μπεν Κίνερ για λογαριασμό του Τμήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι σοκαριστικά. Στην εποχή μας υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι ανά τον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της Ιστορίας. Φτάνουν τα 27 εκατομμύρια. Είναι σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους που απήχθησαν από την Αφρική κατά τη διάρκεια του απεχθούς υπερατλαντικού σωματεμπορίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις βασισμένες στα ημερολόγια των πλοίων.

Ο Σκίνερ, ο οποίος είναι συγγραφέας του βιβλίου A Crime So Monstrous: Face-to-Face with Modern-day Slavery (Ένα έγκλημα τόσο τερατώδες: Πρόσωπο με πρόσωπο με τη σύγχρονη δουλεία), έγραψε: «Υποθέτουμε πως, όταν κάτι καταργείται διά νόμου, παύει και να υφίσταται. Στην πραγματικότητα, όμως, 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σκλάβοι οι οποίοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν και συχνά εξαπατώνται, ενώ δέχονται συνεχώς απειλές και δουλεύουν όχι για χρήματα, αλλά για την επιβίωσή τους».

Σύμφωνα με πολλές κυβερνήσεις, ο επίσημος αριθμός των σύγχρονων δούλων είναι 12,3 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πολλών χωρών κάνουν λόγο για διπλάσιο -τουλάχιστον- αριθμό. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο Κέβιν Μπέιλς, πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελευθερώστε τους Σκλάβους» και συγγραφέας του βιβλίου Αναλώσιμοι άνθρωποι: Οι νέοι δούλοι στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο είχε προταθεί και για το βραβείο Πούλιτζερ.

Οι λόγοι-κλειδιά που, όπως αναφέρει στο βιβλίο του, συντέλεσαν στην τεράστια αύξηση του αριθμού των σκλάβων είναι η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού σε συνάρτηση με τη φτώχεια και την κυβερνητική διαφθορά. Εξηγεί ότι, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομο, πολλές κυβερνήσεις παραβλέπουν διάφορες μορφές δουλείας, όπως η παιδική εργασία και το εμπόριο λευκής σαρκός. O Σκίνερ ισχυρίζεται πως η χώρα στην οποία ευδοκιμεί και αυξάνεται συνεχώς η δουλεία είναι η Ινδία, ενώ ακολουθούν το Πακιστάν, το Νεπάλ και το Μπουτάν. Μάλιστα, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι στην Ινδία απ΄ ό,τι στο σύνολο του υπόλοιπου κόσμου».
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου