Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλες «ενεργειακές συμμαχίες» και έσοδα ρεκόρ για την Rosneft




Η Rosneft διεκδικεί από την Gazprom τον τίτλο της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρίας στον τομέα του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή προχωρά σε σημαντικές διεθνείς συμμαχίες με ενεργειακούς κολοσσούς αναφέρει το πρακτορείο  ITAR-TASS .
Κατά 7,2% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας, Rosneft, το 2012, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 11 δις δολαρίων, ανακοίνωσε η εταιρία.
Από το Μάιο του 2012 που τέθηκε επικεφαλής της Rosneft, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ιγκόρ Σέτσιν, δρομολόγησε την ανάπτυξή της προς όλες τις κατευθύνσεις και στο τέλος του έτους, η αξία των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) ανέβηκε κατά 41%.
Σήμερα η αξία της εκτιμάται στα 90 δις δολάρια. Πάντως, η πραγματική αξία της εκτιμάται πολύ περισσότερο, περίπου στα 120 δις δολ., όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν οι στόχοι του κ.Σέτσιν εκπληρωθούν, τότε η τιμή της Rosneft μπορεί μετά από ένα-δυο χρόνια να ξεπεράσει εκείνη της Gazprom (η κεφαλαιοποίησή της είναι 115 δις δολ.).
Τα τελευταία δυο χρόνια η Rosneft προσκαλούσε συνεχώς τις ρωσικές και ξένες εταιρίες να συμμετάσχουν στα σχέδια έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής.
Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2011, η Rosneft ανακοίνωσε την πρώτη «Αρκτική συμμαχία» της με τη βρετανική ΒΡ. Εκτός από την εκμετάλλευση τριών κοιτασμάτων στη Θάλασσα του Καρς, η συμφωνία προέβλεπε και την αμοιβαία ανταλλαγή μετοχών ύψους 16 δις δολ. Ωστόσο, η συμμαχία αυτή τελικά δεν κλείστηκε.
Λίγο αργότερα, η Rosneft βρήκε τον αντικαταστάτη της ΒΡ, στην αμερικανική Exxon Mobil. Αργότερα, στον κατάλογο των εταίρων της Ρωσίας στα πεδία υδρογονανθράκων εισήλθαν η ιταλική Eni και η νορβηγική Statoil.
Αυτή τη στιγμή η Rosneft ετοιμάζεται για γεωλογικές έρευνες των κοιτασμάτων που της ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα (περίπου 40 άδειες), και είναι κατηγορηματικά αντίθετη να επιτρέψει η κυβέρνηση την είσοδο ιδιωτικών ρωσικών εταιρειών στα κοιτάσματα. «Η Rosneft μοιράστηκε τα ρίσκα με ξένες εταιρίες, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τις εργασίες γεωλογικής έρευνας, θα εξασφαλίσουν τις τεχνολογίες και θα παραχωρήσουν στη ρωσική κρατική εταιρία μερίδιο σε ξένα προγράμματα», επεσήμανε ο αναλυτής της Raiffeisenbank, Αντρέι Πολιστσούκ.
Στα σχέδια της Rosneft περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη είσοδός της στον τομέα του φυσικού αερίου, ώστε να παράγει τουλάχιστον 100 δις κυβικά μέτρα ετησίως. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου