Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η Μεγαλύτερη Μπαταρία του Κόσμου Εγκαταστάθηκε Δίπλα σε Αιολικό στο Τέξας (video)



Στο Νοτρίς του δυτικού Τέξας, δίπλα από ένα αιολικό πάρκο, εγκαταστάθηκε η μεγαλύτερη μπαταρία του κόσμου, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για μια συστοιχία η οποία μπορεί να αποθηκεύσει 36 MW αιολικής ενέργειας και να τα διοχετεύσει στο δίκτυο μέσα σε διάστημα μόλις 15 λεπτών.
Το έργο κατασκεύασε η νέα εταιρεία Xtreme Power για λογαριασμό της Duke Energy. Μάλιστα, οι κατασκευαστές τονίζουν ότι η εν λόγω μπαταρία είναι η μεγαλύτερη και πιο γρήγορη στον κόσμο, και πώς να μην είναι άλλωστε με τέτοια απόδοση;
Τονίζεται ότι οι επιμέρους μπαταρίες που απαρτίζουν την συστοιχία έχουν μέγεθος λεωφορείου και πολλαπλά τερματικά, ώστε να είναι δυνατή η ροή του ηλεκτρισμού γρήγορα εντός και εκτός. Σκοπός του έργου είναι να λειτουργεί σαν αποθήκη για την ενέργεια που παράγει το γειτονικό αιολικό πάρκο των 153 MW. Με αυτόν τον τρόπο, ο συνδυασμός των δύο μονάδων παρέχει στο δίκτυο μια σταθερή και αδιάλειπτη ποσότητα ηλεκτρισμού, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους διαχειριστές.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση και από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας, νομπελίστας φυσικός, Στίβεν Τσου, έκανε πρόσφατα δηλώσεις υπέρ της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας, λέγοντας ότι «χωρίς τεχνολογικές εξελίξεις στην αποδοτική και μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας, θα είναι δύσκολο να βασιστούμε στις ΑΠΕ για πάνω από το 20-30% της ενέργειας που καταναλώνουμε». 
ΠΗΓΗ:energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου