Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Πάνε να καταργήσουν τις απεργίες




Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νόμο που θα περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επικαλούμενη το… δημόσιο συμφέρον
Του Χάρη Ιωάννου 
Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση του δόγματος «νόμος και τάξη» προχωρά η κυβέρνηση, καθώς, με αφορμή την απεργία στα λιμάνια και το μετρό, προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει αυστηρούς περιορισμούς στις απεργίες, οδηγώντας ουσιαστικά σε κατάργηση το μόνο δικαίωμα που έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η ρύθμιση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί κυριολεκτικά να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας» και έκανε λόγο για «έναν αυταρχικό κατήφορο, αχαλίνωτο και χωρίς τελειωμό».
Την αρχή της… αποκάλυψης έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Βορίδης, όταν, αναφερόμενος στην απεργία των ναυτεργατών, φανέρωσε την πραγματική και γενικότερη επιδίωξη της τρικομματικής κυβέρνησης: «Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που έχουν στα χέρια τους τόση δύναμη που μπορούν να συντρίβουν την εθνική οικονομία και να δούμε αν θα βάλουμε εκεί περιορισμούς στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, στο τι σημαίνει απαρτία, στο με ποια πλειοψηφία θα πρέπει να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις στα συνδικάτα».
Ακολούθησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να υποστηρίξει ότι η σύλληψη της ρύθμισης αυτής είναι… πασοκογενής: «Η προτροπή μας προς την κυβέρνηση να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ούτως ώστε να αλλάξει συνολικά το καθεστώς που έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την ελάχιστη εξυπηρέτηση που πρέπει να θεσπιστεί για τους πολίτες, πρέπει να είναι προτροπή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής».
Τη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς στον επερχόμενο νόμο εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ν. Τσούκαλης, ο οποίος επισήμανε πως «οι μέθοδοι και τα εργαλεία τα οποία μέχρι πρότινος γνωρίζαμε και χρησιμοποιούσαμε απλόχερα δυστυχώς πρέπει να αναθεωρηθούν».
Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συζήτησης για την απεργία των ναυτεργατών, ο Θ. Παφίλης αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση «Οποιον απεργεί θα τον επιστρατεύετε; Φωνάξτε και τη Χρυσή Αυγή να σας βάλει εμβατήρια», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «χουντικής πατέντας νόμο περί πολιτικής επιστράτευσης» και ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες κατήγγειλε ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας καταργείται η υποχρέωση των εφοπλιστών να συνδέουν ακτοπλοϊκά τα νησιά επί τουλάχιστον δέκα μήνες. 
ΠΗΓΗ:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου