Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΔΕΠΑ: Προκρίθηκαν 14 υποψήφιοι Από τους 17 ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αποκλείσθηκαν τρεις. Σε δυο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία


<b>ΔΕΠΑ:</b> Προκρίθηκαν 14 υποψήφιοι


Του Θανάση Παπαδή
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ. Από τους 17 επιχειρηματικούς ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αποκλείστηκαν οι τρεις, που δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Στην επόμενη φάση για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών πέρασαν 14 ενδιαφερόμενοι. Η σχετική διαδικασία και αφού προηγηθεί οικονομικός έλεγχος της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να διαρκέσει περί τους περίπου δύο μήνες.
Όπως ανακοίνωσε χθες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι 14 ενδιαφερόμενοι που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού πληρούν όλα τα κριτήρια συμμετοχής.
1) Socar (Αζερμπαϊτζάν): Πρόκειται για την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν που δραστηριοποιείται στο χώρο του πετρελαίου και των ενεργειακών πόρων.
2) Mitsui (Ιαπωνία): Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ιαπωνίας με παρουσία σε διάφορους κλάδους με δραστηριότητες σε 67 χώρες.
3) Enagas (Ισπανία): Πρόκειται για το διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ισπανίας. Το 2011 είχε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.
4) ENI (Ιταλία): Ένας εκ των μεγαλυτέρων ομίλων ενέργειας στην Ευρώπη με παρουσία σε 79 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το 2011 τα έσοδα ανήλθαν σε 110 δισ. ευρώ.
5) Sonatrach (Αλγερία): Η εταιρεία ελέγχεται από την κυβέρνηση της Αλγερίας και διαχειρίζεται τους ενεργειακούς πόρους της χώρας, ενώ έχει δραστηριότητες και σε γειτονικές χώρες.
6) Negusneft (Ρωσία): Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της εξόρυξης και διάθεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ρωσίας στο συγκεκριμένο τομέα.
7) Vopak (Ολλανδία): Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2011 τα έσοδά της ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ.
8) Israel Corp. (Ισραήλ): Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών του Ισραήλ, η οποία διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία. Οι σημαντικότερες συμμετοχές της είναι στο χώρο της ενέργειας.
9) M2M (Ελλάδα): Πρόκειται για την κοινοπραξία που έχουν δημιουργήσει ο όμιλος Μυτιληναίος και η Motor Oil, δύο εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών της Ελλάδας.
10) Gazprom (Ρωσία): Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της ενέργειας που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου.
Η ρωσική ομοσπονδία έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο (50,002%) της Gazprom, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανερχόταν στο τέλος του 2011 σε 128 δισ. δολάρια.
11) PPF Capital Partners Fund (Τσεχία): Πρόκειται για το επενδυτικό fund που έχει συμμετοχή στο 5% της Τράπεζας Πειραιώς.
12) ΓΕΚ Τέρνα (Ελλάδα): Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, του real estate και των παραχωρήσεων.
13) Gas Natural (Ισπανία): Με έδρα τη Βαρκελώνη, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην αγορά φυσικού αερίου της Ισπανίας με παρουσία επίσης στην Ιταλία και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το 2011 τα έσοδα ανήλθαν σε 21 δισ. ευρώ.
14) Edison (Ιταλία): Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους ενέργειας της Ευρώπης με παρουσία σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπου είναι εκ των μετόχων της Elpedison. Ο όμιλος είχε έσοδα 11,4 δισ. ευρώ το 2011.
Ενδιαφέρον RZD για τον ΟΣΕ
Για τον ΟΣΕ ενδιαφέρεται η ρωσική RZD, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της RZD, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, υποστήριξε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαγοράς του ΟΣΕ, προσθέτοντας ότι βρίσκεται ήδη σε επαφές με την ελληνική πλευρά.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου