Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

H έλλειψη πετρελαίου προκάλεσε ρεκόρ κατανάλωσης σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό




H αυξημένη ζήτηση για θέρμανση λόγω του ψύχους, έβαλε σε εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.
Στη ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, έχει σημάνει «μίνι» συναγερμός, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, ως απόρροια των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και της υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από θερμαντικά σώματα.
Τα άδεια ντεπόζιτα χιλιάδων κατοικιών σε όλη τη χώρα, λόγω της υψηλής τιμής του καυσίμου, υποχρέωσε την πλειονότητα των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικά σώματα, που είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του ψύχους.
Αυτή η αντίδραση, αναμενόμενη εν πολλοίς, προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το σύστημα ηλεκτροπαραγωγή-φυσικό αέριο.
Αρχικά, αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικού, τουλάχιστον κατά τις ώρες από τις 3 το απόγευμα έως τις 8-9 το βράδυ. Έτσι εχθές 14 Δεκεμβρίου, από τις 4 το απόγευμα και μετά, η κατανάλωση είχε ξεπεράσει τα 7.000 μεγαβάτ, με πρόβλεψη τα 8.500 μεγαβάτ στις 8 το βράδυ.
Η κατανάλωση αυτή δεν είναι υπερβολική και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό, καθώς κατά το παρελθόν έχουν αντιμετωπιστεί καταναλώσεις πάνω από 10.000 μεγαβάτ.
Ωστόσο η έστω και μικρή αυτή αύξηση της κατανάλωσης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις λιγνιτικές μονάδες και ενισχύθηκε η παραγωγή στη μονάδα «Αγ. Δημήτριος 5» που ξεπέρασε τα 330 μεγαβάτ, ενώ ακόμη και η πλέον σύγχρονη της Μελίτης, δεν ξεπέρασε τα 280 μεγαβάτ. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου