Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Στον αέρα και πάλι οι επενδύσεις στον Πρίνο




Στις καλένδες παραπέμπεται, λόγω των εκλογών και της πολιτικής ρευστότητας η επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης εκμετάλλευσης του Πρίνου στην οποία είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσει η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ορατός είναι και πάλι, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να ματαιωθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της Energean Oil στα κοιτάσματα της ευρείας περιοχής και να μείνουν χωρίς δουλειά οι 300 εργαζόμενοι.
Η υπόθεση «σέρνεται» εδώ και δύο χρόνια στο υπουργείο, αλλά η πρωτοβουλία να προωθηθεί η παράταση της σύμβασης επί πενταετία αναλήφθηκε λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και να οδηγηθεί σε «πάγωμα». Συγκεκριμένα, το προσχέδιο τροποποίησης της σύμβασης εστάλη από τον κ. Μανιάτη τον Απρίλιο στα κόμματα, προκειμένου να εκφράσουν άποψη. Η μοναδική απάντηση υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αφενός μεν θεώρησε «ύποπτο» το ότι ήρθε το θέμα προεκλογικά, αφετέρου δήλωσε ότι η θέση του είναι η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας και ζήτησε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.
Το σήριαλ
Ως γνωστόν, από την Energean Oil, η οποία έχει εξαγοράσει την (σε πολλές περιπέτειες περιπεσούσα κατά το παρελθόν) Kavala oil, την εταιρεία που έχει την εκμετάλλευση του Πρίνου, έχει ζητηθεί (πρόκειται για εναρμόνιση με την υφιστάμενη νομοθεσία υποστηρίζει η εταιρεία) η επέκταση της χρονικής διάρκειας της παραχώρησης για πέντε χρόνια (έληγε το 2014) προκειμένου να έχει το χρόνο να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα απολήψιμα αποθέματα είναι σημαντικά.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπέβαλλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το εάν δικαιούται να δώσει την χρονική αυτή επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε αρνητικά, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε αποφασίσει να μην κάνει αποδεκτή τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά οι περίπου 300 εργαζόμενοι στην Καβάλα. Αντίθετα οι υπηρεσίες του Υπουργείου ετοίμασαν ένα νέο κείμενο σύμβασης με σκοπό να λάβει τη μορφή Νόμου, ώστε «να συνεχιστεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, με αμοιβαίο όφελος προς την τοπική κοινωνία, τον ιδιώτη, αλλά και το ελληνικό δημόσιο» όπως ελέγετο χαρακτηριστικά.
Δύο ακόμα μέτωπα
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση των πετρελαίων της Καβάλας υπάρχουν δύο ακόμα ζητήματα: 
Το πρώτο είναι η γεωγραφική επέκταση της περιοχής παραχώρησης προκειμένου να γίνουν νέες γεωτρήσεις. Με υπουργική απόφαση επεκτάθηκε πράγματι η περιοχή.
Το δεύτερο είναι το αίτημα της Energean Oil, να μπορεί να έχει πρόσβαση στα δισδιάστατα και τρισδιάστατα «σεισμικά» της περιοχής που έχουν προκύψει από παλιότερες έρευνες. Επειδή το 25% των δικαιωμάτων των «νέων» περιοχών ανήκει στα ΕΛΠΕ, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν κι έτσι άρχισε η παροχή στοιχείων προς την Energean. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δίνονται «με το σταγονόμετρο» και λείπουν κρίσιμα δεδομένα για την αξιοποίησή τους 
ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου