Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αντιδράσεις για την κρατικοποίηση των πετρελαίων της Αργεντινής


Β.Π. Αυτοί είναι ηγέτες!! 
Σχέδια κρατικοποίησης της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας της Αργεντινής, της YPF, η οποία ελέγχεται από την ισπανική Repsol, αποκάλυψε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ. «H YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρίας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% θα κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προειδοποίησε την Αργεντινή με οικονομική απομόνωση. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Κίρσνερ θα επιχειρήσει να περάσει από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχει, νόμο με τον οποίο το κράτος θα αποσπάσει ποσοστό 51% από τη Repsol, με δικαιολογητικό το στρατηγικό ρόλο της ενέργειας.

Η Ισπανία μίλησε για «εχθρική πολιτική», καθώς το σύνολο των μετοχών της YPF που θα περάσουν στο κράτος ανήκουν στη Repsol που μέχρι στιγμής ελέγχει το 57% της εταιρείας.Η YPF δεχόταν εδώ και καιρό ασφυκτικές πιέσεις από την κεντροαριστερά κυβέρνηση για αύξηση της παραγωγής.

Η Αργεντινή βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με τη Μεγάλη Βρετανία με αφορμή την ιδιοκτησία των νησιών Φόλκλαντ στο νότιο Ατλαντικό.
Πηγή: econews -http://vathiprasino.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου