Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα σε Μόσχα και Αθήνα, τείνει να λάβει η υπόθεση του ενδιαφέροντος ρωσικών εταιρειών για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ο σημερινός αποκλεισμός μιας από τους κυριότερους διεκδικητές και ο σχεδιαζόμενος, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων της Μόσχας, και της δεύτερης ρωσικής εταιρείας.
Γράφαμε χτές ότι «Χοντραίνει” το παιχνίδι Ρωσίας – Αμερικής με φόντο την ΑΟΖ». Σήμερα λοιπόν, έγινε γνωστό ότι αποκλείστηκε ένας από τους κυριότερους διεκδικητές εκ μέρους της Ρωσίας, η εταιρεία Energy, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιγκορ Γιουσούπωφ, μεταξύ άλλων σύμβουλος του Πούτιν για ενεργειακά θέματα και παλαιότερα υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας. Έτσι έμεινε μόνον η Gazprom Ρωσίας (και όχι η Gazprom Ελλας που ουδέποτε συμμετείχε), την οποίαν επίσης σχεδιάζουν να αποκλείσουν, επικαλούμενοι τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ. Μια τρίτη που έχει παραμείνει και λέγεται ότι είναι ρωσική, δεν είναι ρωσική αλλά ουκρανική.
Όταν έγινε γνωστός ο αποκλεισμός της Energy, εκλήθη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, κ.Σπινέλλης. Εκεί του κοινοποιήθηκε η δυσαρέσκεια εκ μέρους της ρωσικής πλευράς και του ζητήθηκε διαμεσολάβηση «σε φιλικό επίπεδο» όπως λένε διπλωματικές πήγές
Οι Ρώσοι, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι πυρ και μανία με τον τρόπο που αποκλείστηκε η εταιρεία. Δηλαδή, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση και με απαράδεκτες, κατά τη Μόσχα, αιτιάσεις.
Ειδικότερα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων φέρεται να την απέκλεισε με το «επιχείρημα» ότι κατέθεσε εκπρόθεσμα την προσφορά της και ότι δεν έχει σοβαρή εγγυήτρια Τράπεζα. Η ρωσική πλευρά όμως, υποστηρίζει ότι κατέθεσε την πρότασή της στις 30 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της προθεσμίας και ότι η εγγυήτρια Τράπεζά της είναι η «Ντόϋτσε Μπάνκ». Τράπεζα που μόνον ως «μη σοβαρή» μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς.
Ως εκ τούτου, η Energy ήδη απέστειλε εξώδικο στην Ελλάδα, όπου χαρακτηρίζει την απόφαση παράνομη, και προειδοποιεί πλέον τη χώρα μας με προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ζητάει επίσης από την Αθήνα να διευκρινίσει πως και πότε ελήφθη η απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ταμείου, κ.Μητρόπουλος από προχτές (ακόμα και σήμερα) βρίσκεται στη Μόσχα. Άρα, εύλογα προκύπτουν ερωτήματα γύρω από τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι μόλις χτές στην Αθήνα βρισκόταν ο Ιγκορ Γιουσούπωφ, στον οποίον όμως, δεν ανακοινώθηκε το θέμα του αποκλεισμού της Energy. Γενικότερα, όπως λέγει η ρωσική πλευρά, ουδέποτε επισήμως ή εγγράφως είχε ειδοποιηθεί η εταιρεία για τις προθέσεις του Ταμείου. Ακόμα πιο σημαντικό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο Γιουσούπωφ για να κάνει την κίνηση και να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ, είχε προηγουμένως πάρει προσωπικά το «πράσινο φώς» από τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ.
H ρωσική πλευρά απέστειλε επίσης επιστολές στον Ράϊχενμπαχ και την Τροϊκα
ΠΗΓΗ: http://www.antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου