Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Δεσμεύει θάλασσες για πλατφόρμες

 




Κυπριακή εταιρεία υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση της τεχνολογίας σε υπεράκτιες πλατφόρμες για την επεξεργασία των αποβλήτων πλοίων (απορριμμάτων τροφίμων και τυχόν αποβλήτων καυσίμων), χωρίς να πρέπει να παραδίδονται στα διάφορα λιμάνια και χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύονται πολλά χρήματα ως χρέωση εισόδου στους συλλέκτες στην ξηρά. Τα πλοία κατά τη διαδρομή θα εκφορτώνουν τα απόβλητα..

τους στη θαλάσσια πλατφόρμα και αυτά θα μετατρέπονται σε ντίζελ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Alphakat Holdings International Ltd, Μάριο Ιωνίδη, η σχετική επιβεβαίωση έγκρισης της ευρεσιτεχνίας θα δημοσιευτεί επίσημα στις 3/3/2021. 

Το ντίζελ θα αποθηκεύεται σε πλωτές δεξαμενές και θα πωλείται σε χαμηλότερη τιμή στα πλοία της διαδρομής χωρίς να χρειάζεται να εισέλθουν στα λιμάνια για ανεφοδιασμό. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και φυσικά χρήματα. Ολόκληρο το πρόγραμμα θα χρησιμεύσει ως εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων για την παραγωγή ντίζελ και την αποθήκευση του και προμήθεια του καυσίμου στα διερχόμενα πλοία που θα παραδίδουν τα απόβλητα τους και θα παραλαμβάνουν ντίζελ. Ο γενικός στόχος σε κάποιο στάδιο θα είναι η εγκατάσταση της τεχνολογίας Alphakat στις εγκαταστάσεις πλατφορμών γεώτρησης πετρελαίου όπου εξάγεται το αργό πετρέλαιο και να μετατρέπονται οι ποσότητες αργού πετρελαίου σε ντίζελ. 

Η πιο πάνω εταιρεία είναι σήμερα έτοιμη να συνεισφέρει στον στόχο για ΑΠΕ στις μεταφορές με την παραγωγή βιοκαυσίμων από οργανικά απόβλητα και έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες. Εξασφάλισε την πρώτη ύλη (ξυλώδης βιομάζα) με την υπογραφή πρόθεσης συνεργασίας με το συμβούλιο εκμετάλλευσης χώρων διάθεσης αξιοποίησης οικιακών αποβλήτων Λάρνακας και Αμμοχώστου, η οποία θα είναι χωρίς οποιαδήποτε χρέωση, καθώς και τη διάθεση μέχρι 4.000 τόνων βιοντίζελ, σε κυπριακές και ξένες εταιρείες που διαθέτουν ντίζελ στην κυπριακή αγορά. Η εταιρεία αναμένει την υποστήριξη του έργου από το κράτος,  όπως αυτό διακηρύσσει με τα σχέδια που προωθούνται στα πλαίσια εναρμόνισης με τις δεσμεύσεις της Κύπρου στην ΕΕ. 

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είχε υποχρέωση μέχρι το 2020 για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές κατά 10%, πράγμα που δεν εκτελέστηκε. Για το 2030 ο στόχος στις μεταφορές ορίστηκε στο 14%. Επομένως, το ενδεχόμενο επιβολής βαριών προστίμων από την Κομισιόν είναι ανοικτό λόγο της αδυναμίας της Κύπρου να πετύχει τους στόχους που φαίνονται ανέφικτοι.

Η Alphakat Holdings αναζητά ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εγκατάσταση τεσσάρων μονάδων KDV 600 δίπλα στο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων στην Κόσιη. Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι έτοιμο και έχουν δοθεί άδειες περιβαλλοντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Η χορηγηθείσα άδεια θα προορίζεται τελικά για την επεξεργασία 40.000 τόνων ξυλώδους βιομάζας (κλαδέματα δέντρων και απόβλητη βλάστηση που είναι 100% υλικό εισαγωγής με βάση τη βιομάζα) και θα αποφέρει μετά την επεξεργασία τουλάχιστον 17.000 τόνους βιοντίζελ ποιότητας EN590 που πρέπει να αναμιγνύεται σε ελάχιστον 10% προσθήκη στο συμβατικό ντίζελ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων στην αγορά ντίζελ μεταφορών.


Από το philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου