Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Mάρτιος 1974 – το τέλος της πρώτης παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης

 


Από τον Οκτώβριο του 1973 ως τον Μάρτιο του 1974, που το σκληρό εμπάργκο του οργανισμού αραβικών χωρών εξαγωγής πετρελαίου έλαβε τέλος, η διεθνής τιμή του βαρελιού ανέβηκε από τα τρία στα δώδεκα δολάρια (αύξηση 400%).

Toν Οκτώβριο του 1973 οι χώρες-μέλη του «Οργανισμού Αραβικών Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου» (Organization of Arab Petroleum Exporting Countries) έκλεισαν τις κάνουλες του «μαύρου χρυσού», πραγματοποιώντας εμπάργκο ενάντια..

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΣΕΕΠ

 


How Middle East Producers Are Pricing Their Oil

 


It is unlikely that the bullish sentiment currently driving oil markets can be sustained over a prolonged period, but Middle Eastern producers are determined to make the most over higher prices while they last. On the back of ballistic missile attacks on Saudi infrastructure and OPEC+ quota roll-overs, the global benchmark Brent surpassed the key threshold of $70 per barrel for the first time in more than a year. Concurrently, backwardation steepened even further, with a solid $7 USD difference..

Shell: Διπλασιάστηκαν, στα 2,6 δις. δολάρια, τα κέρδη από το εμπόριο αργού το 2020

 


Τα κέρδη της Royal Dutch Shell για το 2020 από το εμπόριο αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων διπλασιάστηκαν από το προηγούμενο έτος σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της απότομης πτώσης της ζήτησης καυσίμων λόγω της πανδημίας.

Οι συναλλαγές πετρελαίου της Shell, γνωστές εσωτερικά..

9 χώρες της Ε.Ε, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θέλουν να βάλουν τέλος στα αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου

 


Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει μια ημερομηνία που θα σταματήσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων.

Οι χώρες με επιστολή τους στην Κομισιόν ζητούν..

Υδρογόνο για θέρμανση κτιρίων στην Ελλάδα: Έχει νόημα;

 




Το υδρογόνο παρουσιάζεται ως το καύσιμο του μέλλοντος και πραγματικά η συνεισφορά του μπορεί να είναι τεράστια στην ενεργειακή μετάβαση, ειδικά στη βιομηχανία και στις μεταφορές. Προωθείται όμως και για τη θέρμανση κτιρίων. Σε αυτό τον τομέα έχει σημασία να διερευνήσουμε, προτού «κλειδώσουμε» τις αποφάσεις που θα μας δεσμεύσουν για πολλά χρόνια στο μέλλον, τη σύγκρισή του με τα εναλλακτικά καύσιμα – πάντα με οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους. 

Ξεκινώντας από τα βασικά, το υδρογόνο μπορεί..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας της Covid 19, στο πλαίσιο των οποίων είμαστε υποχρεωμένοι σαν εργαζόμενοι να λειτουργούμε απρόσκοπτα και ασφαλώς σε 24ωρη βάση, απαιτούν πέρα από τον επαγγελματισμό και την αυτοθυσία των εργαζομένων, σαφή μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας μας από πλευράς Εταιρείας.

Η έξαρση της πανδημίας κατάφερε μέσα..

Παρέμειναν “κερκόπορτες” για την ελληνική ΑΟΖ και μετά την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο

 


Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 η Αίγυπτος προκήρυξε 24 “οικόπεδα” για έρευνα υδρογονανθράκων (Σχήμα 1). Εξ’ αυτών, τα εννέα βρίσκονται στη θάλασσα, τα 12 στη δυτική έρημo και τα τρία στο Σουέζ. Εκ των εννέα θαλάσσοτεμαχίων (Σχήμα 1 πράσινα πολύγωνα), τα τρία βρίσκονται δυτικά και μέσα στην περιοχή που πρόσφατα οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο (Σχήμα 2), ενώ τα υπόλοιπα έξι βρίσκονται ανατολικά.

Για την θέση των EG-MED-W11 και EG-MED-W18 δημιουργήθηκε σοβαρό..

Baker Hughes: Μειώθηκαν οι εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ

 



Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, ακόμη και όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Ο αριθμός των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ένας πρώιμος..