Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

9 χώρες της Ε.Ε, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θέλουν να βάλουν τέλος στα αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου

 


Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει μια ημερομηνία που θα σταματήσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων.

Οι χώρες με επιστολή τους στην Κομισιόν ζητούν..

να τεθούν σε ισχύ πιο επιθετικές πολιτικές που θα έχουν ως στόχο τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές είναι και ο σταδιακός αποκλεισμός των πωλήσεων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου στις χώρες της Ε.Ε. και παράλληλα, να ενισχυθούν οι πωλήσεις οχημάτων με μηδενικούς ρύπους.

    ''Πρέπει να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση στις οδικές μετακινήσεις και οι νομοθέτες πρέπει να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στους αγοραστές μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η παροχή μιας σαφούς κατεύθυνσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές να καινοτομήσουν υπέρ των αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών με προσιτό κόστος,'' δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος της Δανίας, Dan Jorgensen.

Τον ερχόμενο Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέα, πιο αυστηρά πρότυπα για τις εκπομπές CO2 των νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, έχοντας ως στόχο να υπάρξει μείωση των ρύπων κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030. Απώτερος στόχος είναι έως το 2050 να υπάρχουν οχήματα με μηδενικούς ρύπους.

Παράλληλα οι 9 χώρες ζητούν αυστηρότερες νόρμες αλλά και η Ε.Ε να συμβάλλει στη περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών των σταθμών φόρτισης και πλήρωσης οχημάτων μηδενικών ρύπων (ηλεκτρικά και υδρογόνου).

Η Ε.Ε θέλει έως το 2030 να παράγει 55% λιγότερες εκπομπές, ενώ έως το 2050 θέλει να είναι κλιματικά ουδέτερη.

Από το autoblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου