Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Η Σρι Λάνκα κλείνει το μοναδικό της διυλιστήριο πετρελαίου για να διαχειριστεί την κρίση συναλλάγματος

 





Η Σρι Λάνκα έκλεισε προσωρινά το μοναδικό της διυλιστήριο πετρελαίου στο πλαίσιο των προσπαθειών διαχείρισης των φθίνων συναλλαγματικών αποθεμάτων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας την Τρίτη, προκαλώντας μεγάλες ..

ουρές στα πρατήρια καυσίμων.

Το 51χρονο διυλιστήριο πετρελαίου Sapugaskanda, το οποίο έχει δυναμικότητα 50.000 bpd, έκλεισε τη Δευτέρα, δήλωσε η υπουργός, Udaya Gammanpila, στην εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου.

"Το διυλιστήριο θα παραμείνει κλειστό για περίπου 50 ημέρες. Η Σρι Λάνκα έχει πολύ περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα αυτή τη στιγμή και το χρειαζόμαστε περισσότερο για είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα", είπε.

«Οι μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων θα σταματήσουν σε λίγες μέρες όταν το κοινό συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται πανικός».

Ο Gammanpila είπε ότι οι εισαγωγές καυσίμων θα ξαναρχίσουν μόλις η κυβέρνηση μπορέσει να συγκεντρώσει επαρκή δολάρια, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη συρρίκνωση των αποθεματικών, η κυβέρνηση συζητά ένα πρόγραμμα διάσωσης για την οικονομία της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου και υπουργός ΜΜΕ Ντούλας Αλαχαπερούμα.

«Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συζήτησαν εκτενώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να πάει η Σρι Λάνκα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για υποστήριξη στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση», είπε.

Η Σρι Λάνκα επιχειρεί επίσης να διαπραγματευτεί μια πιστωτική γραμμή 500 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία για την αγορά καυσίμων και την ενίσχυση των αποθεμάτων, η οποία μειώθηκε στα 2,27 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2021, η Σρι Λάνκα ξόδεψε 692 εκατ. δολάρια για εισαγωγές καυσίμων, τις υψηλότερες εισαγωγικές της δαπάνες.

Τον Αύγουστο, ο Πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα τρόφιμα για να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις βασικών αγαθών καθώς η κρίση συναλλάγματος βαθαίνει.

Οι καταναλωτές παλεύουν με ελλείψεις σε πολλά βασικά είδη, όπως τσιμέντο, γάλα σε σκόνη, ρύζι και αέριο μαγειρικής τις τελευταίες εβδομάδες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εισαγωγές χημικών λιπασμάτων, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες, οδήγησε επίσης σε άνοδο των τιμών των λαχανικών και των φρούτων, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να αγγίζει το 12,8% τον Οκτώβριο.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου