Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Η Αφρική έχει βλέψεις για μεταφορά υδρογονανθράκων παρά την παγκόσμια αλλαγή

 


Αρκετές αφρικανικές χώρες σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τα αποθέματά τους πετρελαίου και φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τις ελλείψεις ενέργειας, δήλωσαν εκπρόσωποι που συγκεντρώθηκαν στο Ντουμπάι αυτή την εβδομάδα, ενόψει της πίεσης για τερματισμό της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αξιωματούχοι και στελέχη του κλάδου τόνισαν..

ότι η Αφρική στο σύνολό της έχει σχετικά μικρό αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο η Statista εκτιμά ότι αντιπροσώπευε το 3,7% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 το 2020.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε τους πόρους μας ως Αφρική, όπως έκαναν τα αδέρφια μας στη Δύση», είπε ο John Munyes, υπουργός πετρελαίου και εξόρυξης της Κένυας, στη διάσκεψη Africa Oil Week στο Ντουμπάι, η οποία συνέπεσε με τη δεύτερη εβδομάδα των Ηνωμένων Εθνών. Διάσκεψη για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, Σκωτία.

«Μεγάλο μέρος της Κένυας είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απλώς θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό που μας έχει δώσει ο Θεός: τους υδρογονάνθρακες», πρόσθεσε.

Σε όλη την αφρικανική ήπειρο, όπου περίπου 600 MM άνθρωποι στερούνται ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο οι εδραιωμένοι όσο και οι αναδυόμενοι παραγωγοί επιδιώκουν να επιταχύνουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

"Κατανοούμε ότι πρέπει να μετριάζουμε τη ζημιά στον πλανήτη. Γι' αυτό έχουμε εγγραφεί στην ενεργειακή μετάβαση", δήλωσε ο Thomas Camara, υπουργός ορυχείων, πετρελαίου και ενέργειας της Ακτής Ελεφαντοστού.

"Αλλά για τα αφρικανικά έθνη μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πληθυσμοί μας έχουν πρόσβαση στην ενέργεια... Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας στις εταιρείες πετρελαίου και ενέργειας, ώστε να εξασφαλίσουμε την ευτυχία - ακόμα και την ύπαρξη - των πληθυσμών μας."

Περίπου δώδεκα αφρικανικές χώρες πρότειναν τους ενεργειακούς τους τομείς στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ντουμπάι.

Η Αγκόλα, μέλος του ΟΠΕΚ, όπου η παραγωγή κορυφώθηκε το 2008 και μειώνεται σταθερά την τελευταία μισή δεκαετία, σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερα πεδία, μεταξύ άλλων μέσω γύρους αδειοδότησης για χερσαία μπλοκ το 2023 και υπεράκτια μπλοκ το 2025.

Η παραγωγή το 2031 προβλέπεται να υπερβεί ελαφρώς τα 1,3 MMbpd περίπου του περασμένου έτους.

Η Γκάνα, η οποία ανακάλυψε πετρέλαιο το 2007 και ξεκίνησε την εξόρυξη στα τέλη του 2010, θα διοχετεύσει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου για να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για επενδύσεις σε υποδομές και κοινωνική πρόνοια όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της, Andrew Egyapa Mercer. , είπε.

"Πιστεύουμε ακράδαντα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο" για να διασφαλίσουμε αξιόπιστα βασικά φορτία ενέργειας, πρόσθεσε.


Ρολόι χτυπάει

Οι δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιδιώκουν να αναπτύξουν κοιτάσματα στην Αφρική αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση για περιβαλλοντικές ανησυχίες, που τις οδηγούν στην επιτάχυνση των σχεδίων καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

"Πρέπει να καταλήξουμε σε διαδικασίες που μας επιτρέπουν να μετατρέψουμε μια ανακάλυψη σε παραγωγή όσο πιο γρήγορα μπορούμε, γιατί το ρολόι χτυπάει. Νορβηγός ταγματάρχης ενέργειας Equinor.

Στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τώρα είναι η εξασφάλιση επαρκούς κεφαλαίου για έργα υδρογονανθράκων.

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου Η Αγκόλα, και σε μικρότερο βαθμό η Νιγηρία, αντιμετωπίζουν μείωση της παραγωγής αργού λόγω έλλειψης επενδύσεων σε ακριβά κοιτάσματα πετρελαίου βαθέων υδάτων, εν μέρει επειδή οι εταιρείες πετρελαίου διαθέτουν λιγότερη χρηματοδότηση στα ορυκτά καύσιμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Africa Oil Corp, Keith Hill, δήλωσε ότι η διαδικασία ενεργειακής μετάβασης πρέπει να είναι ισορροπημένη και ότι ήταν περισσότερο μια διαδικασία 30 ετών παρά πέντε ή 10 ετών.

Για την Ουγκάντα, οι υδρογονάνθρακες είναι απαραίτητοι για την αναμόρφωση της οικονομίας, είπε ο υπουργός Ενέργειας της, και υπολογίζει σε έναν αγωγό μέσω της Τανζανίας προς τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού που θα βοηθήσει την Ουγκάντα ​​να εξάγει το αργό της.

"Έχουμε καθήκον να παρέχουμε θέσεις εργασίας στους ανθρώπους μας. Έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας θα πάει στον τελευταίο άνθρωπο", δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ρουθ Νανκαμπίρβα.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου