Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Τα ορυκτά καύσιμα δεν πηγαίνουν πουθενά

 


«Δεν υπάρχει σενάριο εξαφάνισης των υδρογονανθράκων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Baker Hughes, Lorenzo Simonelli, κατά την ομιλία του στην ετήσια ετήσια συνάντηση της εταιρείας. Όπως και άλλα στελέχη της βιομηχανίας, ο Simonelli αναγνώρισε και χαιρέτισε την ενεργειακή μετάβαση, αλλά σημείωσε ότι ένα σενάριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 100 τοις εκατό δεν ήταν απλώς δυνατό. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πράγματι συμβαίνουν, παρά τις..

ελπίδες και τις φιλοδοξίες πολλών υπερασπιστών του περιβάλλοντος.

Αυτές οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες φαντάζονται έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα τροφοδοτείται μόνο από ηλεκτρισμό και αυτή η ηλεκτρική ενέργεια με τη σειρά της παράγεται χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ένας τέτοιος κόσμος, ωστόσο, δεν είναι ρεαλιστικός.

Πάρτε για παράδειγμα τη Γερμανία. Η χώρα, η οποία είναι μεταξύ των μελών της ΕΕ με την πιο ανανεώσιμη ενεργειακή ικανότητα, δεν έχει παράγει ούτε ένα Watt ηλιακής ενέργειας από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο λόγος: είναι χειμώνας. Παράγει σταθερές ποσότητες αιολικής ενέργειας, αυτό είναι σίγουρο, αλλά παράγει επίσης ενέργεια από το πιο περιφρονημένο ορυκτό καύσιμο όλων: τον άνθρακα.

Τη στιγμή που γράφτηκε η ένταση του άνθρακα ήταν 264 γραμμάρια ισοδυνάμου CO2 ανά kWh. Αυτό ήταν συγκρίσιμο με την ένταση άνθρακα ενός άλλου κοριτσιού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, τη Δανία, η οποία επί του παρόντος παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της από την αιολική ενέργεια.

Φαίνεται λοιπόν ότι η οικοδόμηση ανανεώσιμων δυνατοτήτων από μόνη της δεν αποτελεί ασημένια λύση στο πρόβλημα των εκπομπών. Στην πραγματικότητα, εάν το φτιάξετε πολύ γρήγορα χωρίς να προσθέσετε σημαντική χωρητικότητα αποθήκευσης, θα μπορούσε να πυροδοτήσει. Αυτό αποδείχθηκε πιο πρόσφατα από μια στενή απώλεια μεγάλου αποκλεισμού στην Ευρώπη που προκλήθηκε από ένα μικρό πρόβλημα σε έναν κροατικό υποσταθμό που κυμαινόταν στην ήπειρο, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης του δικτύου σε σταθερή συχνότητα - κάτι που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να κάνουν λόγω των διαλείπων γενιά.

Ακόμη και η Δανία διαθέτει θερμοηλεκτρικούς σταθμούς για να εξασφαλίσει το βασικό φορτίο, οποιοδήποτε δίκτυο πρέπει να λειτουργεί σωστά και να εξαλείφει ή τουλάχιστον να μειώνει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος.

Αλλά πίσω στην πρόβλεψη του Simonelli για το εγγυημένο μέλλον του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτό το μέλλον δεν θα είναι όπως το παρελθόν. Ο κόσμος βρίσκεται σταθερά σε πορεία για να αλλάξει τον τρόπο που παράγει και χρησιμοποιεί ενέργεια. Τόσο ο Simonelli όσο και ο άλλος ομιλητής στο AM2021 του Baker Hughes, ο Daniel Yergin του IHS Markit, το αναγνώρισαν. Είναι απλώς ότι αυτή η αλλαγή δεν θα περιοριστεί σε μια συσσώρευση ηλιακής και αιολικής ικανότητας.

Η ενεργειακή απόδοση, για πρώτη φορά, θα είναι ένα μεγάλο μέρος της μετάβασης.

Η απόδοση απομακρύνθηκε πρόσφατα από το προσκήνιο, αντικαταστάθηκε από πράγματα όπως το πράσινο υδρογόνο και τη συνεχή αφήγηση μείωσης των εκπομπών, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τον Simonelli του Baker Huges, η αποτελεσματικότητα από μόνη της θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη έως και 27% των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Σε παγκόσμια κλίμακα, πρόκειται για τεράστια μείωση των εκπομπών, με ρυθμό μισού gigaton ετησίως.

Εκτός από την αποτελεσματικότητα, υπάρχουν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Big Oil υπό πίεση από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και ακτιβιστές. Κάθε supermajor έχει τώρα ένα σχέδιο μετάβασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λίγο πιο φιλόδοξο από άλλα. Όλα τα σχέδια, ωστόσο, περιλαμβάνουν τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ουσιαστικά απομάκρυνση από τη βασική δραστηριότητα αυτών των εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το έδαφος, με κόστος εκπομπών άνθρακα και μεθανίου, φυσικά.

Αυτή η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το αν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν απαραίτητα. Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν ότι πιθανότατα θα το κάνουν. Υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και η ανανέωση απευθείας από την πύλη για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι απλά μια επιλογή, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους - ναι, παρόλο που το κόστος των ηλιακών συλλεκτών είναι πτώση σαν WTI τον Απρίλιο του 2020 — και προβλήματα logistics Το πράσινο είναι μόνο φθηνότερο από το να κολλάμε με ορυκτά καύσιμα. Αλλά δεν είναι .

Όπως επεσήμανε ο Yergin του IHS Markit στην ομιλία του, οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, παρά τις προσπάθειες άλλων περιοχών να μειώσουν τη δική τους εξάρτηση από αυτά. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή τα ηλιακά πάνελ γίνουν ελεύθερα, δεν είναι μόνο τα πάνελ που μπαίνουν στην κατασκευή ενός ηλιακού συλλέκτη: χρειάζεται επίσης εξαρτήματα όπως μετατροπείς και σύνδεση με το δίκτυο, καθώς και αποθήκευση, για καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να εγγυηθεί το μακροπρόθεσμο μέλλον του πετρελαίου και ιδίως του φυσικού αερίου ως απαραίτητο μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος.

Έτσι, εάν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν πηγαίνουν πουθενά, μπορούμε τουλάχιστον να τα κάνουμε λίγο πιο καθαρά; Σίγουρα μπορούμε, σύμφωνα με τον Simonelli και τον Yergin, καθώς και με πολλούς άλλους ειδικούς του κλάδου. Η δέσμευση άνθρακα είναι το δεύτερο στοιχείο του μακριού παιχνιδιού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτός από την αποτελεσματικότητα. Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα εξακολουθεί να είναι αρκετά δαπανηρή, αλλά, όπως στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, το κόστος συνεχίζει να μειώνεται. Από πολλές συζητήσεις και λίγη δράση, η δέσμευση άνθρακα βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει χαρακτηριστικό της ενεργειακής μετάβασης. Γιατί; Διότι «οι αριθμοί δεν λειτουργούν χωρίς αυτό», όπως είπε ο Ντάνιελ Γιρέγκεν.


Από την Irina Slav για το Oilprice.com

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου