Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Δυνατή πλέον η ακριβής μέτρηση των εκπομπών μεθανίου από πετρέλαιο και ΦΑ με το νέο online εργαλείο του IEA

Από το energypress.gr
Ένα νέο online εργαλείο παρακολούθησης των πηγών μεθανίου που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εγκαινίασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency), με σκοπό την καλύτερη συλλογή δεδομένων για ένα αέριο του θερμοκηπίου που συχνά δεν απολαμβάνει της δέουσας προσοχής ως αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο νέος «ιχνηλάτης μεθανίου» προσφέρει ..
μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου, καλύπτοντας οκτώ βιομηχανικές περιοχές με περισσότερες από 70 χώρες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η αξιοποίηση του νέου εργαλείου θα επιτρέψει την συλλογή των πιο επικαιροποιημένων στοιχείων σε ότι αφορά τις εκπομπές μεθανίου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, διαμορφώνοντας μια αξιόπιστη και ακριβή βάση δεδομένων. Επίσης, σκιαγραφεί και προσδιορίζει με ακρίβεια τις μειώσεις που είναι δυνατόν να επιτευχθούν με την υφιστάμενη τεχνολογία, ενώ φωτίζει μια σημαντική μα καθ’ όλα ανεξερεύνητη πλευρά της ενεργειακής μετάβασης.

Να σημειώσουμε ότι σε ανάλυσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει επισημάνει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου από τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ χωρίς καθαρό κόστος.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και μετρήσεων, η συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 2.5 φορές μεγαλύτερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αυξάνει σταθερά, γεγονός που επιδρά άμεσα στην εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ανάμεσα στους διάφορους τομείς της οικονομίας, ο ενεργειακός τομέας συνιστά μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών μεθανίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου