Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Συμμαχία με ξένο όμιλο εξετάζουν τα ΕΛΠΕ για να διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Από το energypress.gr
Σε συζητήσεις με όνομα από το εξωτερικό που έχει εμπειρία στην αγορά φυσικού αερίου, βρίσκονται τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού το πλειοψηφικό πακέτο 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με όσα λένε πηγές των ΕΛΠΕ στο "Energypress", ο όμιλος εξετάζει συμμαχία με ξένο παίκτη για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, προσδίδοντας..
με την τεχνογνωσία που αυτός θα του προσφέρει, άλλη δυναμική στην υποψηφιότητά του.

Κλειδί για τη λήψη της τελικής απόφασης, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η οριστικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ της ημερομηνίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ. Τότε, όπως λένε οι συνομιλητές μας, θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, και εφόσον ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις για την κάθοδο των ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό από κοινού με εταίρο.

Κρίνοντας επομένως από το γεγονός ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ έχει μεταφερθεί για το Μάιο, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι επαφές των ΕΛΠΕ με τον υποψήφιο partner βρίσκονται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο.

Οσο για τους λόγους της υπό διαμόρφωσης συμμαχίας σίγουρα δεν είναι οικονομικοί, υπό την έννοια ότι η εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν απαιτεί τόσο πολλά κεφάλαια, ώστε ένας όμιλος σαν τα ΕΛΠΕ να χρειάζεται ενίσχυση.

Στο δια ταύτα των συζητήσεων βρίσκονται περισσότερο θέματα τεχνογνωσίας που απαιτεί η είσοδος σε μια καινούργια αγορά, όπως αυτή του φυσικού αερίου, πιθανώς όμως και με ζητήματα ανταγωνισμού που μπορεί να προκύψουν στην πορεία. Σήμερα τα ΕΛΠΕ εκτός του 35% που κατέχουν στη ΔΕΠΑ, έχουν και αυτόνομη παρουσία στην αγορά λιανικής του αερίου μέσω της θυγατρικής τους Εlpedison. Εάν αποκτήσουν το 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία θα φτάσει το 85%. Ταυτόχρονα θα έχουν διπλή παρουσία στην αγορά λιανικής, μέσω ΔΕΠΑ και Elpedison, κατάσταση που προφανώς δεν θα μείνει ως έχει.

Τους τελευταίους πάντως μήνες έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα ως πιθανοί διεκδικητές της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τέτοια για παράδειγμα είναι εκείνο της γαλλικής Total που συμμετέχει σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την ExxonΜobil για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη, οι επίσης γαλλικές EDF και ΕΝGIE (σσ: πρόκειται για την πρώην GDF Suez που από το 2009 συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ηρων), η ιταλική Εdison, η ισπανική Naturgy (πρώην Gas Natural), αλλά και οι δύο πρώην μνηστήρες των ελληνικών πετρελαίων, η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol.

Το ενδιαφέρον τους για τη ΔΕΠΑ, πέραν των ΕΛΠΕ, δεν έχουν κρύψει και οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι με στρατηγική τοποθέτηση στην αγορά φυσικού αερίου.

Η κατανομή του προσωπικού και οι εργολαβικοί

Ακριβής ημερομηνία για την προκήρυξη του διαγωνισμού δεν υπάρχει. Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ τοποθετούν το χρονοδιάγραμμα κάπου στις αρχές Μαίου, ενώ η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει ετοιμάσει συνοπτικό υλικό των οικονομικών μεγεθών και των στοιχείων της επιχείρησης, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι επενδυτές.

Ενα πάντως θέμα, για το οποίο δεν υπάρχει ενημέρωση, και θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς την επίτευξη του μέγιστου δυνατού τιμήματος, αφορά στις περίφημες προσλήψεις των περίπου 150 εργολαβικών εργαζομένων. Εδώ και καιρό το υπ. ΠΕΝ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εκ των 150 θα προσληφθούν στη ΔΕΠΑ όσοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες της, δίχως να διευκρινίζει πόσοι ακριβώς είναι αυτοί. 

Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, όπως και συνολικά η κατανομή του προσωπικού της δημόσιας επιχείρησης αερίου σε κάθε μια από τις δύο εταιρείες που θα προκύψουν από τον διαχωρισμό, την ΔΕΠΑ Εμπορίας, και την ΔΕΠΑ Υποδομών. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θα ήθελε να μεταταγεί στην δεύτερη, ακριβώς επειδή παραμένει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Σε ανακοίνωσή του πάντως χθες ο σύλλογος εργαζομένων (ΣΕΔΕΠΑ) καλεί τη διοίκηση της ΔΕΠΑ να ανακαλέσει οποιαδήποτε απόφαση για κατανομή του προσωπικού και έγκρισή της από προσεχές Δ.Σ. Συγκεκριμένα ζητά να παγώσει κάθε σχετική διαδικασία "έως ότου οριστικοποιηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των νέων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών οργανογραμμάτων, στη βάση των οποίων θα πρέπει να γίνουν οι τοποθετήσεις του προσωπικού λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις που κατέχει σήμερα, με εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου